„Just Sophie“ donijela osmijeh na lica djece

Spread the love
Rental Travel

Humanitarna organizacija  „Just Sophie“ iz Holandije realizirala je projekat izgradnje kuhinje i trpezarije u okviru Centra za djecu i mlade sa posebnim potrebama. Ova organizacija je osnovana u maju 2016. godine u Holandiji, s ciljem da realizira humanitarne projekte širom svijeta. Pokrenula ju je dvadesetpetogodišnja Sophie Hooymans sa svojim prijateljima koji su se volonterski odazvali tim izazovima. Rekonstrukcija dijela objekta u mostarskom centru zapravo je prvi projekat ove organizacije.

Reha Centar

-Za Centar „Los Rosales“ sam saznala savim slučajno od djevojke iz Mostara, koja je došla u posjetu u Holandiju. Pričala mi je o centru i teškoćama sa kojima se susreću uposlenici i štićenici centra. U Mostar sam došla sa prijateljicom Nadiom Saoud, koja je ujedno i članica organizacije „Just Sophie“. Projekat je veoma zahtjevan i bio je za nas izazov. Nismo mogli dopustiti da u ovakvom centru mladi ljudi rade vrlo odgovoran posao, a da nemaju odgovarajuću kuhinju I trpezariju. Osnova naše organizacije jesu djeca i osmijeh na njihovom licu, rekla je Sophie Hooymans.

just-sophie-2-na-fotografiji-sofie-h-osnivacica-organizacije_799x600

U posljednjoj sedmici oktobra 2016. godine na renoviranju nove kuhinje i trpezarije radilo je jedanaest volontera iz Holandije, skupa sa domaćim majstorima iz različitih oblasti građevinarstva. Novi prostor za kuhinju i trpezariju je od posebnog značaja za djecu i omladinu u centru.

-Djevojke iz organizacije „Just Sophie“ smo upoznali u maju. Razgovarali smo o centru i djeci. Prepoznale su naš rad i rekle nam da će rado pomoći ukoliko budu mogle. Evo sada su se vratile u Mostar, poslije nekoliko mjeseci, da pomognu ovim divnim mladim ljudima. Urađene su kuhinja i trpezarija, koje će olakšati djeci boravak u centru. Sada će svi moći objedovati istovremeno, kazala je Mirna Mezit, direktorica Centra za djecu i mlade sa posebnim potrebama „Los Rosales“.

Projekat u „Los Rosales“ dobio je simbolično ime „APOLLO“, po grčkom Bogu Sunca. Aktivistice iz organizacije „Just Sophie“ kažu da je prva epizoda je uspješno završena, te da pred ovom organizacijom stoje novi izazovi. Bosna i Hercegovina im je otvorila nova prijateljstva i iskustva, tako da će i novi projekti ponovo biti realizirani upravo ovdje.

just-sophie-12_543x600

-Zadovoljna sam radom i konačnim rezultatom, odnosno doprinosom svih koji su učestvovali u renoviranju prostorije koja je nekada služila kao radionica, a sutra ce imati jos korisniju svrhu i bit će kuhinja i trpezarija. Posao nije gotov. Za sada idemo natrag u Holandiju, obavezama koje nas čekaju. Ovdje se svakako vraćamo u aprilu iduće godine kako bismo završili započeto. Nadamo se da će „APOLLO“ učiniti da sunce sija svakim danom iznad „Los Rosales“, rekla je Hooymans.

Do aprila, kako kaže Hooymansova, radit će na prikupljanju novčane pomoći za svoj projekat od tamošnjih firmi. Također, nastavit će potragu za donatorima, kako ovaj projekat ne bi bio jedini. Njihov cilj je pomoći djeci, a djece u Bosni I Hercegovini koja trebaju njihovu pomoć ima mnogo i zbog osmjeha sa njihovog lica Holanđanke neće odustati.

BMG – aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: