Jubilej: 60 godina postojanja Termoelektrane Tuzla

Jubilej, 60 godišnjica Termoelektrane „Tuzla“, obilježen je danas podsjećanjem na dug razvojni put Termoelektrane. Ovom prilikom predstavljeni su projekti koji su budućnost najvećeg proizvođača električne energije u BiH, uručena priznanja zaslužnim pojedincima i odata počast polaganjem cvijeća na spomenik radnicima poginulim u odbrambeno – oslobodilačkom ratu.

Obilježavanje ovoga značajnog jubileja vezuje se za 24. septembar 1959. godine, kada je Narodni odbor Sreza Tuzla donio Rješenje o osnivanju Termoelektrane u izgradnji Lukavac sa sjedištem u Tuzli.

Denijal Tulumović, premijer Tuzlanskog kantona naglasio je važnost TE „Tuzla“ za Tuzlanski kanton i iskazao podršku razvojnim projektima JP Elektroprivreda BiH koji su budućnost BiH.

„Ispunjavaući svoju zadaću Termoelektrana godišnje proizvodi oko polovine ukupne proizvodnje Elektroprivrede BiH, i to je podatak koji govori o značaju i neophodnosti rada Termoelektrane u Tuzli. Električna energija koja se proizvodi u Termoelektrani Tuzla osigurava elektroenergetsku neovisnost Bosne i Hercegovine, te bi svako dovođenje u pitanje zamjenskog termobloka, značilo i otvaranje pitanja ovisnosti o uvozu električne energije. Strateški gledano, ali i u uslovima vanjskotrgovinskog deficita, smatram da je to opcija o kojoj ne smijemo razmišljati“, zaključio je premijer Tulumović.

Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla je podsjetio da se proces proizvodnje odvijao kontinuirano i bez prekida od osnivanja. „Energetska neovisnost, zasnovana na efikasnim i ekološki prihvatljivim procesima proizvodnje energije, može se porediti sa državnim i teritorijalnim suverenitetom te je neophodno realizovati projekte kao što su izgradnja Bloka 7 i revitalizacija Bloka 6 sa izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova. Zato nam je potrebna odlučnost i snaga naših prethodnika da realizujemo projekte koje će koristiti buduće generacije i koji će stvoriti pretpostavke za kvalitetan život na ovom prostoru“, istakao je direktor Džananović.

Govoreći o dugom putu razvoju TE „Tuzla“, Bajazit Jašarević generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i direktor TE „Tuzla“ u dva mandata, istakao je požrtvovanost svih uposlenika TE „Tuzla“ u realizaciji razvojnih ciljeva, zahvaljujući čemu je Termoelektrana sa svojih 60 godina rada ponos ne samo Tuzle već i cijele države.

U povodu obilježavanja svečanosti 60 godina TE „Tuzla“ priznanja su dodijeljena bivšim direktorima Nihadu Mazaloviću, Bajazitu Jašareviću, Mirzi Džindo, Jusufu Meriću i Fadilu Nadareviću. Za zasluge u razvoju TE „Tuzla“ priznanja su uručena i Teufiku Đapi, Pašagi Jahiću i Ahmetu Aliefendiću penzionerima kroz čije životne priče je prikazan rast i razvoj TE „Tuzla.

Od izgradnje do danas, TE „Tuzla“ je najveći proizvođač električne energije u BiH. Sa instaliranom snagom 723 MW, prosječnom godišnjom proizvodnjom oko 3.600 GWh električne energije i potrošnjom oko 3,3 miliona tona uglja, jedan je od ključnih proizvodnih objekata u sastavu JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo. Pored električne energije, TE „Tuzla“ proizvodi i isporučuje toplotnu energiju za sisteme daljinskog grijanja Tuzle i Lukavca i opskrbljuje više od 20.000 potrošača, a za potrebe industrije obezbjeđuje tehnološku paru. Preko pogona TE „Tuzla“ obezbjeđeno je i kvalitetno vodosnabdijevanje za Grad Tuzla.

Osim premijera Tulumovića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona svečanosti su prisustvovali i ministri privrede i prostornog uređenja i zaštite okolice Asmir Hasić i Elvir Rožnjaković.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara