Jerlagić: Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida

Spread the love
Menprom

Povodom dana opštine Srebrenica, Miloradu Dodiku je dodijeljeno najveće priznanje Opštine Srebrenica – Plaketa sa zlatnim grbom, tim povodom oglasila se Stranka za BiH, odnosno njen predsjednik Amer Jerlagić.

Reha Centar

Priznanje su dodijelili odbornici iz srpskog naroda u Skupštini opštine bez prisustva bošnjačkih političkih predstavnika.

Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira presudom utvrđeni genocid u Srebrenic nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, uz  podršku  Republike Srbije, vraća nas u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima ratnih zločinaca.

Danas se po kozna koji put pokazalo da Dodik ne želi Bosnu i Hercegovinu, a i da ne želi Bošnjake u njenom entitetu Republika Srpska.

Zar Predsjedniku entiteta nešto znači priznanje protiv kojeg je kompletan jedan narod?

Dokle više misle provoditi silu nad Srebrenicom i dokle misli da će ići strpljenje Bošnjaka? Je li misli da ćemo dozvoliti da majke Srebrenice vrijeđaju stalno i da ih ponižavaju iz dana u dan?

Majkama Srebrenice se ne dozvoljava da obiđu stratišta i masovne grobnice, a u isto vrijeme se pojedinci šepure blokiranim ulicama Srebrenice koje su natopljene krvlju nedužno pobijenih srebreničkih Bošnjaka.

Posjeta Ministra odbrane Republike Srbije Srebrenici je posebna provokacija jer dolazi iz zemlje koja nije priznala genocid, a osuđena je da nije spriječila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Posjeta dječijem vrtiću Vulina je posebno sarkastična i podsjeća nas na dijeljenje čokoladica bošnjačkoj djeci u krugu fabrike akumulatora u Potočarima 1995. god.

Ne obaziremo se na posjetu za vojsku nesposobnog Vulina, ali posjeta Ministra Odbrane Srbije Srebrenici u kojoj je počinjen genocid uz pomoć Srbije je najveća provokacija od Dejtona do danas.

Od  Državnih institucija tražimo da se zaštite Bošnjaci u entitetu Republika Srpska i upozoravamo sve koji nas provociraju na Srebrenici da smo tu najosjetljiviji.

Od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Izetbegovića, odnosno od Predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića tražimo da upute protesne note Predsjedniku Srbije i Premijerki Srbije na provokativnom slanju Ministra Odbrane Srbije u Srebrenicu.

Predsjednik Stranke za BiH

Amer Jerlagić

 

Komentari

Komentara