Jerlagić: Policajci RS-a djelovali u civilu u Potočarima iako tamo nemaju ingerencije!

Rental Travel

Obilježeno je  dvadeset godina od genocida u Srebrenici koji je počinjen od strane Vojske i Policije Republike Srpske.

Reha Centar

Cijeli događaj je zasjenio incident zviždanja i gađanja kamenicama Premijera Srbije Aleksandra Vučića od strane onih cčije strpljenje nije moglo izdržati i proradile su emocije.

Ovo se svakako nije trebalo desiti i ne treba pravdati takav čin, ali se ništa ne može izvaditi iz konteksta pa ni ovaj događaj niti suštinu okupljanja u Srebrenici.Tamo su danas bile desetine hiljada ljudi, a mnogima od njih su poubijane čitave porodice. Žalosno je da je došlo do incidenta.

Međutim, treba jasno reći da je obezbjeđenje ovog memorijalnog skupa bilo u ingerenciji Ministarstva Sigurnosti Bosne i Hercegovine na čijem čelu se nalazi Dragan Mektić.

Policije Republike Srpske je suodgovorna za ovaj incident, jer su po javnom priznanju Ministra Dragana Lukača djelovali i unutar Memorijalnog centra što je izvan ingerencija njegovog ministarstva.

Naime, Lukač je javno priznao da su policajci RS-a djelovali u civilu u Potočarima iako tamo nemaju ingerencije!

I tako, Lukač je ovim praktično potvrdio da je policija RS-a vodila glavnu riječ unutar Memorijalnog centra i van njega.

Stoga, zahtjevamo i od Dragana Mektića i od  Dragana Lukača da zbog ekstremno loše obavljenog posla za koji su odgovorni, podnesu neopozive ostavke.

Važno je postupiti isto kao i u slučaju paljenja Predsjedništva BiH prošle godine, nakon čega je smijenjen Ministar Sigurnosti Fahrudin Radoncic.

Također, treba u ovom slučaju ispitati i navodnu odgovornost Direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, stoji u saopćenju Amera Jerlagića, predsjednika Stranke za BiH.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: