Javni pozivi za utopljavanje zgrada i objekata poništavani jer općine i gradovi u TK nisu adekvatno odgovorile zahtjevima

Menprom

Vlada Tuzlanskog kantona  je danas dala saglasnost na Program raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2019. godinu. Radi se o ukupno 7.800.000,00 KM, a koristit će se za projekte zaštite, očuvanje i poboljšanje kvaliteta zraka, tla i voda, saniranje deponija i smanjivanje nastajanja otpada, zbrinjavanje i obrada svih vrsta otpada, zaštitu i očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti, provedbu energetskih programa, uređenje zelenih javnih površina, unapređivanje i izgradnju infrastrukture za zaštitu okoliša, poboljšanje praćenja i ocjenjivanja stanja okoliša, te uvođenje sistema upravljanja okolišem, poticanje održivog korištenja prirodnih dobara i  poticanje istraživačkih, razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti.

Reha Centar

Na naše pitanje koliko će se navedenom raspodjelom izdvojiti za individualne i kolektivne stambene objekte po pitanju utopljavanja istih, smanjenja potrošnje energije a samim tim i zagađenja, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode Goran Mišić nam je kazao da se radi o značajnom iznosu ali da su do sada zbog inertnosti općina i gradova da koriste ova sredstva bili prinuđeni poništiti posljednji javni poziv za ove namjene.

On je još kazao kako su svi projekti za koje će se izdvojiti preko sedam miliona maraka jako važni i bitni da suštinski unapređuju životnu okolinu pa samim tim i spriječe u velikoj mjeri zagađenost zraka.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara