Januarske penzije veće za pet posto

Spread the love
Rental Travel

Vlada F BiH ispunila je svoje obećanje, te penzionerima sa područja F BiH povećala iznos januarske penzije za pet posto, potvrdio je za RTV Slon Mehmedalija Rapa potpredsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH.

Reha Centar

Riječ je o povećanju koje će za 235.000 penzionera koji mjesečno primaju 310 maraka, značiti 15 maraka više mjesečno, odnosno pola marke po jednom danu. Za povećanje penzija od pet posto mjesečno će biti izdvojeno oko sedam miliona KM. Iako se radi o neznatnom povećanju, ova kategorija stanovnika u Federaciji BiH s nestrpljenjem očekuje početak isplate.

Data saglasnost na koeficijent u visini od 1,816 za osobe penzionisane po Zakonu o PIO, Zakonu o PIO vojnih osiguranika bivše SFRJ iz 1995. godine i preuzete korisnike po Zakonu o PIO i po Zakonu o službi u oružanim snagama BiH. Za osobe penzionisane po Zakonu o pravima demobiliziranih boraca, Zakonu o pravima branitelja, RVI i članova njihovih porodica i Zakonu o službi u Vojsci FBiHkoeficijent je 1,485. Vlada je saglasna da je za osobe penzionisane po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju visina isplatnog koeficijenta 1,000.

Isplata penzija početi će 5. ili 6. februara i neće biti kašnjenja tvrdi Rapa. (rtvslon)

Komentari

Komentara

Posted In: