„Jaka Kreka znači jak Tuzlanski kanton i jaku Elektroprivredu BiH“

Rental Travel

Stanje u Rudnicima uglja „Kreka“, nedostatna investicijska ulaganja, problemi rudara ali i perspektive daljeg razvoja bile su teme današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnika Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Reha Centar

Iako su Rudnici uglja „Kreka“ u nadležnosti Vlade FBiH, Vlada Tuzlanskog kantona je tu da bude podrška i partner, rečeno je danas. „Rudnici Kreka nisu upitni, oni su motor razvoja i za sobom moraju vući veći broj manjih kompanija“ rekao je Gutić i dodao da jaka Kreka znači i jak Tuzlanski kanton i jaku Elektroprivredu BiH.

Tokom sastanka učesnici su se složili da je loše upravljanje Rudnicima glavni razlog za trenutno izuzetno teško stanje. „Da se rudnicima kvalitetnije upravljalo, situacija bi bila teška, sli sigurno Rudnici uglja „Kreka“ ne bi bili u dubiozi u kojoj se trenutno nalaze“, rekao je premijer Gutić uz napomenu da nema namjeru podizati tenzije, ali želja je da se zauzme zajedničko opredjeljenje Elektroprivrede BiH, Rudnika i Vlade Tuzlanskog kantona o načinima prevazilaženja krize.

Predstavnici sindikata izrazili su svoje razočarenje nepostojanjem stalne komunikacije između Rudnika i Vlade TK u dosadašnjem periodu, kao i nepostojanjem interesa Rudnika za uspostavljanjem kvalitetnijeg Rudnika i krovne institucije gdje Rudnici rade. Unatoč višekratnom pokazivanju dobre volje Vlade Kantona i dalje je prisutno enormno dugovanje Rudnika uglja Kreka Kantonu, po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu oko 8 miliona KM i koncesija od 10 miliona KM.

„Rudari moraju imati zdravstveno osiguranje, ali mi ne smijemo dozvoliti da se zbog rudara Kreke ugrozi cjelokupni zdravstveni sistem koji opslužuje pola miliona stanovnika ovog kantona“ rekao je premijer Gutić dodajući da je Vlada nepopularnim odlukama morala uozbiljiti odnos uprave Rudnika prema Tuzlanskom kantonu.

Rudari su izrazili svoje razumijevanje, te istakli neophodnost ozbiljnih i kvalitetnih reformi unutar Rudnika, kako bi se stanje počelo mijenjati nabolje.

Također danas se razgovaralo i o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, kao i Termoelektrane u Banovićima. Ova dva razvojna projekta su međusobno neovisna. Blok 7 je projektovan za upotrebu lignita koji se eksploatiše u Kreki, dok je TE u Banovićima projektovana za spaljivanje mrkog uglja, čime se i jednom i drugom rudniku obezbjeđuje dugoročan plasman uglja, zaključeno je.

Premijer Gutić danas je izrazio i podršku predsjedniku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinanu Husiću u sindikalnoj borbi da se popravi status i životni standard rudara u FBiH.

 

 

Osim premijera sastanku su prisustvovali ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak, Fikret Mehić, Zuhdija Tokić, Mevludin Zulić i Damir Brašnjić predsjednici sindikalnih organizacija Kreke, Šikulja, Dubrava i Mramora.

Komentari

Komentara