Jahte iz Grčke masovno plove prema Hrvatskoj i Crnoj Gori

Menprom

Grčko udruženje marina (GMA) javlja o brojnim odlascima plovila u stranom vlasništvu, nakon što su od 1. siječnja uvedeni novi porezi na jahte

Menprom

Prema podacima GMA, strani vlasnici brodova, koji su uglavnom državljani Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske i Austrije, sele svoje brodove u Crnu Goru, Hrvatsku i Tursku, pišu Vijestti.me.
Međunarodne organizacije i udruženja koja djeluju u pomorskom turističkom sektoru, upozorile su svoje članove na nove namete koje je Grčka uvela, tako da su neke od njih najavile i žalbe institucijama Europske unije zbog novih poreznih opterećenja, javljaju lokalni mediji.

Vlasnike brodova uznemirila je i mogućnost da lokalne carinske i porezne vlasti zadrže njihova plovila u slučaju da ne mogu da platiti dodatne poreze. U komentarima na račun novih poreza, vlasnici plovila navode da će takav razvoj situacije značiti gubitak prihoda za lokalnu zajednicu, marine, ali i cijelu Grčku.

Kao primjer navodi se Italija, koja je 2012. također povisila poreze na jahte, što je rezultiralo odlaskom 30.000 plovila iz talijanskih marina. Na kraju je talijanska Vlada popustila i strane vlasnike oslobodila plaćanja dodatnih nameta.

Komentari

Komentara