Jačanje saradnje sa mladim poduzetnicima grada Tuzle

Spread the love
Menprom

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić, u ponedjeljak, 19. decembra, razgovarao je sa mladim poduzetnicima koji učestvuju u programu poduzetničke obuke, IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, koja se održava u sali za sjednice Gradskog vijeća. U razgovoru sa budućim mladim poduzetnicima dr.sc. Lugavić pozvao ih je da se bez ustručavanja obrate gradskoj administraciji za pomoć i podršku, kako bi još bolje sarađivali na razvoju start-up poslovnih ideja.

Reha Centar

“Želimo staviti poseban akcenat na mlade, poduzetništvo mladih i projekte u tom segmentu. Mladi imaju posebne poglede na život i na budućnost, kroz upotrebu novih tehnologija, ophođenja prema životu i radu, što mi treba da slijedimo i podržimo na najbolji mogući način. Danas sam došao da saslušam ideje, jer jedni bez drugih ne možemo, šta je vama najpotrebnije, kako bi mogli definisati naše planove podrške.

Na nama je da napravimo što bolji ambijent za život, obrazovanje i realizaciju vaših poslovnih ideja. Nadam se da ćete po završetku edukacije imati gotov proizvod, a sa druge strane mi ćemo biti sa vama i u idućoj godini.

Sa Fondacijom IMPAKT imamo veoma dobra ranija iskustva i nastaviti ćemo tu saradnju na nešto višem nivou. Planirali smo sredstva kroz projekat Siguran start, za one koji budu registrovali djelatnost na području grada Tuzle. Podržati ćemo vas u prvoj i drugoj godini poslovanja, uz obavezno poštovanje kriterijuma Javnog poziva. Ove godine imali smo ukupno 204 prijave, od čega smo podržali 179 obrta koji su imali potpune prijave. Za iduću godinu obezbijedili smo i dodatna sredstva, pa će ukupni budžet za ove namjene biti 300.000KM. Sigurno je da ćemo sve vas, koji budete dobro završili ovu edukaciju i razvijete dobre, realne, efikasne i ideje koje se mogu realizovati na tržištu, podržati kroz ovaj program.

Kroz svoj način rada nastojim obezbijedtiti što veća sredstva obrtnicima, tako da u 2023. godini planiramo ukinuti plaćanje takse za registraciju samostalnih djelatnosti na području Tuzle”, naveo je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

Pojedini učesnici imali su priliku i praktično predstaviti svoje proizvode, te govoriti o tome na koji način i uz čiju pomoć su razvijali poslovnu ideju.
Tokom jučerašnjeg susreta dr.sc. Lugavić odgovarao je na pitanja mladih poduzetnika o mogućnostima prilagodbe zakonske regulative i predložio da se u budućnosti organizuje niz sastanaka i tako zajednički definišu prijedlozi za izmjene i dopune tih zakona i propisa, prema Gradskom vijeću i Vladi FBiH.

Najbolje poslovne ideje biti će nagrađena sa po 5.000KM bespovratnih sredstava, te stručnu mentorsku podršku. Projekat se realizuje u sklopu zajedničke saradnje između Grada Tuzle, Investicijske fondacije IMPAKT, Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog Kantona i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog Kantona.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara