Izvozni projekat za pedeset novih radnih mjesta

Spread the love
Rental Travel

Članovi Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla održali su u okviru redovnih aktivnosti, sjednicu Odbora Udruženja, posljednju u 2014. godini. Razmotren je Prijedlog Programa rada Udruženja za 2015. godinu koji je, kao i svake godine, koncipiran na aktivnostima čija realizacija u konačnici treba da doprinese stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta na području Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

U fokusu aktivnosti, biće rješavanje problematike rada na crno na području Tuzlanskog kantona, jednog od gorućih i dugogodišnjih problema privrede na ovom prostoru, a što je ujedno pretpostavka otvaranja novih radnih mjesta. S tim u vezi, predviđeno je organizovanje sastanaka sa relevantnim i stručnim učesnicima, kontakti i susreti sa predstavnicima odgovarajućih i nadležnih institucija a sve u cilju rješenja problema kroz prijedloge zakonskih rješenja, pravilnika, edukacije. Sve navedeno pretpostavlja i potrebu građenja kvalitetnijeg, partnerskog odnosa sa Vladom Tuzlanskog kantona,

Ministarstvom za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam. Od velikog značaja, istakli su članovi Odbora, jesu napori koje Komora čini u obezbjeđenju i organizaciji nastupa na brojnim značajnim sajamskim manifestacijama u Bosni i Hercegovini i zemljama okruženja. Istaknuto je, a Programom i predviđeno, da se ta praksa treba nastaviti i unaprijediti, otvoriti mogućnosti nastupa na sajmovima na kojima se do sada nije nastupalo i zadržati pozicije na sajmovima na kojima je Privreda TK stalni učesnik.

Usvojen je Program rada za narednu godinu jednoglasno, uz napomenu da se u narednoj godini očekuje aktivnije učešće svih članica Udruženja, u radu ovog komorskog tijela.  Sastanak je bio prilika da se razgovara i o jednom veoma značajnom poduhvatu. Članovima Odbora su prezentirane informacije o početku realizacije projekta firme “Piemonte” Tuzla a vezano za značajne izvozne poslove.

Kasim Selimović

Opširnije je o tom projektu govorio Kasim Selimović, predsjednik Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, ujedno, vlasnik i direktor firme “Piemonte” Tuzla: “Riječ je o značajnom projektu proizvodnje mesa u našoj zemlji i izvoz za Tursku. Drago mi je da sam u prilici istaći kako je uspješno počela realizacija posla kojeg je “Piemonte” dobio na tenderu u Ankari. U toku je realizacija isporuke 400 tona iskoštenog mesa, ukupno, dakle, 1000 tona mesa žive vage. Firma “Piemonte” je ugovorila otkup 1200 tovnih grla a proizvodnju smo pokrenuli u partnerskoj firmi “Mesoprodukt” Bijeljina. Kompletan projekat je ušao u realizaciju od prvog dana decembra i otvorio je nova radna mjesta za 50 radnika koji su već na svojim radnim mjestima. Zadovoljstvo je istaći da smo već otpremili dva kontigenta robe sa banjalučkog aerodroma, u dva aviona je otpremljeno 80 tona mesa a u narednih nekoliko dana nastavlja se isporuka i do kraja decembra će biti isporučeno 400 tona mesa koliko je i dogovoreno”, izjavio je predsjednik Odbora Selimović.

Sa sastanka je predsjednik Odbora Selimović, uputio i poziv svim farmerima koji se bave tovom junadi, da se jave u firmu “Piemonte”, da prodaju svoj proizvod, otvore mogućnosti za pokretanje nove proizvodnje. Projekat koji realizuje firma “Piemonte” Tuzla može dovesti do otkupa značajnog broja tovne junadi po veoma dobrim otkupnim cijenama, dakle, otvoreno je novo tržište i zagarantovana isplata. odmah prilikom isporuke robe.

Projekat koji je za svaku pohvalu, na kraju 2014. godine podstrek privredi, otvaranje novih radnih mjesta, mogućnost razvoja proizvodnje, temelj očekivanja boljih privrednih kretanja u narednoj godini.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara