Izrael Palestincima oduzima blizu 400 hektara zemljišta

Spread the love
Rental Travel

Izraelski zvaničnici najavili su oduzimanje Palestincima blizu 400 hektara zemljišta u blizini jevrejskog naselja Gush Etzion, u pokrajini Hebron, na jugu Zapadne obale, izvijestio je izraelski radio, prenosi Anadolija.

Reha Centar

Prema izvještavanju radija, nalog za oduzimanje zemljišta uslijedio je kao odgovor na kidnapiranje, a kasnije i ubijanje tri jevrejska doseljenika prije dva mjeseca u Hebronu.

Mohamed Lavi, gradonačelnik grada Surif u pokrajini Hebron, potvrdio je da je izraelska vojska širom grada izdala obavještenja o oduzimanju zemljišta.

“Sva zemljišta pripadaju Palestincima i zasađena su maslinama i šumskim drvećem”, kazao je Lavi za Anadoliju.

Također je dodao kako će “desetine Palestinaca izgubiti svoja zemljišta”.

Izraelske vlasti dale su Palestincima i organizacijama za ljudska prava 45 dana kako bi dostavile žalbe na odluku Izraelskog suda.

Zapadna obala i Istočni Jerusalem u međunarodnom pravu imaju status “okupirane teritorije”. Izraelska ministrica dalje tvrdi da “Abbas poput zida stoji i sprečava intifadu na Zapadnoj obali” te dodaje da je Izraelska vlada svjesna te činjenice, javlja AlJazeera.

Palestinski predsjednik je vodio pregovore palestinskog jedinstva, koji su u lipnju rezultirali osnivanjem zajedničke vlade pokreta Fatah i Hamas, a Izrael se oštro usprotivio učešću Hamasa u vlasti Palestine.

Iz Hamasa su u subotu kasno navečer priopćili da su dokaz izraelskog poraza ranije izjave Netenyahua o tome kako je morao povući svoje trupe iz Gaze jer nije htio da se vojnici kidnapiraju i ubijaju.

“Ovo je istinsko priznanje poraza protiv palestinskog otpora”, kazao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

“Izjave Netenyahua dokaz su pobjede snaga palestinskog otpora i poraza Izraela”, dodao je.

Govoreći u subotu za Kanal 2, Netenyahu je kazao kako se izraelske trupe nisu mogle ugroziti, jer Izrael može “sravniti” Hamas iz zraka.

“Ali, povukli smo trupe, jer nisam htio da se vojnici kidnapiraju i ubijaju”, dodao je.

Izraelska vojska je 7. srpnja počela zračne napade, a 17. srpnja i kopnenu invaziju u Pojasu Gaze.

Operacija je trajala 51 dan, a okončana je mirovnim sporazumom neograničenog trajanja postignutim 26. kolovoza u egipatskoj prijestolnici Kairu.

Tijekom tih izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je 2.147 osoba, među kojima i 578 djece, a ranjeno više od 11.000 ljudi.

Hiljade domova su oštećene ili potpuno uništene u bombardovanju izraelskih zračnih snaga.

Na izraelskoj strani je poginulo 66 vojnika, četiri civila i jedan strani radnik.

M.T.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara