Izrael nije nepobjediv, gubili su kući i od puno slabijih reprezentacija

Menprom

Reprezentativce Bosne i Hercegovine u nedjelju očekuje ključni susret ovih kvalifikacija. Poraz bi izabranike Safeta Sušića i definitivno otpisao iz borbe za prve dvije pozicije koje direktno vode na Evropsko prvenstvo u Francusku 2016. godine. Bila bi čak upitna i treća pozicija koja vodi u dodatne kvalifikacije jer bi naša selekcija bila zasigurno među najslabijim timovima na toj poziciji.

Reha Centar

Sve ovo navodi na jednostavan zaključak: pobjeda je na Ramat Ganuu nedjelju navečer prijeko potrebna.

S druge strane, Izrael je solidno otvorio kvalifikacije te bi ih pobjeda konačno približila jednom velikom takmičenju. Uprkos mnogim problemima u našoj reprezentaciji, Izrael je mnogo puta dosad pokazao kako nije nepobjediv na domaćem terenu.

Bjelorusija i Hrvatska “crna mačka” za Izraelce

U posljednjih deset godina, Izrael je igrao 45 domaćih utakmica, uključujući i prijateljske susrete. Zabilježili su dvadeset pobjeda te 14 remija i jedanaest poraza.

Kad se pogleda lista protivnika, onda se vidi da “plavo-bijeli” nisu baš negostoljubiv domaćin. Njihov najveći skalp je pobjeda nad Rusijom 2007. godine, ali su im se Kerzakhov i društvo revanširali prije dvije godine kada su im nanijeli najteži domaći poraz. Rusi su protutnjali Ramat Ganom sa 0:4 uz dva gola Kerzakhova, te po jedan Kokorina i Faizulina.

Reprezentacije iz svjetskog vrha su često znale ovdje neplanirano gubiti bodove. Znali su Izraelci remijima pomrsiti računePortugalcima, Englezima i Francuzima, ali su i Azerbejdžan, Sjeverna Irska i Malta znali sa osmijehom napustiti Ramat Gan.
Izraelski navijači posebno ne vole se sjećati gostovanja Hrvatske i Bjelorusije. Ove dvije reprezentacije su čak dvaput slavile na ovom gostovanju u proteklih deset godina. Pobjede su još znali slaviti već spomenuta Rusija, Danska, Srbija, Ukrajina, Grčka i Latvija.Posljednji domaći poraz je bio od Slovačke u martu ove godine u Netanji kada je bilo 1:3.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, uprkos velikim problemima definitivno posjeduje kvalitet koji Izraelci nemaju. Kvalitete Asmira Begovića, Miralema Pjanića bi na ovoj utakmici mogle donijeti prevagu u našu korist.

Izrael nije nesavladiv. To su pokazali mnogi u proteklih desetak godina. Fudbalska javnost u našoj zemlji se nada da bi Sušić sa svojim Zmajevima ovo mogao i dokazati te konačno vratiti našu reprezentaciju na kolosjek koji vodi na Evropsko prvenstvo.

Posljednjih 45 domaćih mečeva reprezentacije Izraela

Izrael-Malta 2:2
Izrael-Azerbejdžan 6:0
Izrael-Litvanija 2:1
Izrael-Moldavija 1:1
Izrael-Kipar 2:1
Izrael-Švicarska 2:2
Izrael-Hrvatska 3:3
Izrael-Irska 1:1
Izrael-Francuska 1:1
Izrael-Farski Otoci 2:1
Izrael-Danska 0:2
Izrael-Andora 4:1
Izrael-Hrvatska 3:4
Izrael-Ukrajina 1:1
Izrael-Engleska 0:0
Izrael-Estonija 4:0
Izrael-Bjelorusija 1:2
Izrael-Bjelorusija 2:1
Izrael-Rusija 2:1
Izrael-Makedonija 1:0
Izrael-Rumunija 1:0
Izrael-Čile 1:0
Izrael-Švicarska 2:2
Izrael-Obala Slonovače 2:2
Izrael-Mađarska 1:0
Izrael-Grčka 1:1
Izrael-Latvija 0:1
Izrael-Luksemburg 7:0
Izrael-Moldavija 3:1
Izrael-Malta 3:1
Izrael-Hrvatska 1:2
Izrael-Island 3:2
Izrael-Srbija 0:2
Izrael-Latvija 2:1
Izrael-Gruzija 1:0
Izrael-Grčka 0:1
Izrael-Ukrajina 2:3
Izrael-Rusija 0:4
Izrael-Luksemburg 3:0
Izrael-Bjelorusija 1:2
Izrael-Finska 2:1
Izrael-Portugal 3:3
Izrael-Azerbejdžan 1:1
Izrael-Sjeverna Irska 1:1
Izrael-Slovačka 1:3

M.T., Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara