Izmjene pedagoških standarda u osnovnom i srednjem obrazovanju

Spread the love
Menprom

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i Odluku o izmjenama i dopunama Pedagoških standarda za srednje škole. Između ostalog, izmjenama Pedagoških standarda u osnovnom odgoju i obrazovanju otklanja se pravna praznina koja se tiče naknade nastavnicima razredne nastave za rad u kombinovanom odjeljenju u situaciji kada je broj učenika u kombinovanom odjeljenje manji od minimalnog broja utvrđenom Pedagoškim standardima.

Reha Centar

Također, definiran je opis poslova bibliotekara škole koji nisu bili ranije definisani, te je  izvršeno sveobuhvatnije i kvalitetnije grupisanje i opis poslova sekretara škole i njihovo razgraničavanje u odnosu na druge poslove koji se obavljaju u školi. Odlukom je definisan i opis poslova „administrativno-finansijskog zaposlenika“ odnosno „saradnika za ekonomsko-finansijske poslove“ iz razloga što su izmjenama i dopunama zakonske regulative iz oblasti računovodstvenog poslovanja u FBiH uvedene dodatne obaveze za budžetske korisnike.

Izmjenama i dopunama Pedagoških standarda za srednje škole utvrđeni su opisi poslova pedagoga-psihologa odnosno pedagoga škole, bibliotekara – višeg knjižničara i administrativno-finansijskog osoblja, a sve radi efikasnijeg obavljanja poslova.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara