Izetbegović/Gojković: Odnosi BiH i Srbije stabilni

Spread the love
Menprom

Bosna i Hercegovina je izuzetno značajna za Srbiju, država sa kojom Srbija žečli sarađivati na ekonomskom i političkom planu, rekla je predsjedavajuća Narodne skupštine Srbije Maja Gojković tokom današnje posjete Parlamentu BiH. Dodala je da su njeni današnji sagovornici prihvatili njen prijedlog da parlamenti ove dvije države potpišu sporazum u oblasti evropskih integracija, ali i u mnogim drugim oblastima.

Reha Centar

“BiH je jedan od ključnih partnera kada se govori o političkoj stabilnosti Evrope i Zapadnog Balkana, svi smatraju da ona mnogo zavisi od odnosa BiH i Srbije”, izjavila je Gojković.

Predsjedavajuća Narodne skupštine Srbije Gojković kazala je da je danas sa članovima Parlamenta BiH razgovarala o ekonomskoj saradnji i pohvalila dobru saradnju delegacija u Vijeću Evropske unije.

“Najvažnije ispunjenje vanjskopolitičkog cilja je punopravno članstvo u EU”, rekla je Gojković.

Ovo je prva posjeta Parlamentu BiH iz Srbije nakon deset godina, stoga su predsjedavajući oba doma govorili o važnosti ovih posjeta.

“Želimo proširiti saradnju koja je u interesu svih naših građana i svih naroda koji žive na ovim područjima, konflikte koji su bili ranije treba u novim politikama staviti na mjesto koje neće biti smetnja za saradnju”, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić.

Dodao je da je na sastanku bilo razgovarano o aktuelnim temama, terorizmu, korupciji, kriminalu…

“Zajednička nit Srbije i BiH jeste naš put ka Evropskoj uniji (EU), stoga smo najviše vremena danas posvetili usaglašavanju naših zajedničkih napora, koji treba da budu sinergija našeg opredjeljenja ka EU i mislimo da ćemo naći zajednički jezik i mogućnost zajedničke saradnje”, kazao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Safet Softić.

Izetbegović/Gojković: Odnosi BiH i Srbije stabilni

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zaželio je dobrodošlicu predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije, istakavši da je održavanje dobrih bilateralnih odnosa BiH sa susjednim zemljama u samom vrhu prioriteta bh. vanjske politike.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Republike Srbije stabilni i da je bilateralna saradnja dviju zemalja dobra i otvorena, a prilog tome je ostvarena dinamična razmjena službenih posjeta najviših i visokih dužnosnika u proteklom periodu.

 Obje države su opredjeljene za razvijanje politike dobrosusjedstva na načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a otvorena pitanja treba rješavati u konstruktivnom dijalogu pri budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertnom nivou, ocijenili su sagovornici, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Zvizdić/Gojković: Neophodna veća i kvalitetnija dinamika susreta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upoznao je predsjednicu Skupštine Republike Srbije Maju Gojković s ekonomskom i političkom situacijom u BiH.

Istakao je značaj dobre regionalne saradnje i naglasio da zemlje regiona mogu ostvariti puno veću korist u zajedničkim projektima, nego u pojedinačnim aplikacijama. Rekao je da su ključni prioriteti Bosne i Hercegovine ekonomski napredak i evropski put i da je rast ekonomskih pokazatelja u BiH u svim parametrima u značajnom porastu.

Predsjednica Skupštine Srbije je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je, upravo u Bosni i Hercegovini, u prvoj zvaničnoj bilateralnoj posjeti nakon reizbora na tu funkciju. Rekla je da je time poslana poruka o važnosti BiH kao susjedu i da je ovo prilika da budu unaprijeđeni odnosi dvije države.

Zvizdić i predsjednica Skupštine Srbije su se saglasili da je u narednom periodu neophodna veća i kvalitetnija dinamika susreta na svim nivoima vlasti i istaknuli da je najbolji primjer saradnje nedavno uvrštavanje stećaka iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore na listu UNESCO-a.

BHRT – aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: