Izetbegović: Razgovarao sam sa Radončićem, treba nam bošnjačko jedinstvo

Menprom

Radončić je tokom dvosatnog razgovora izrazio spremnost da podrži reforme, navodeći kako to ne mora nužno podrazumijevati učešće njegovog SBB u vlasti. Ipak, mnogo izglednija opcija je ulazak SBB u vlast, vjerovatno na svim nivoima.

Reha Centar

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik najjače bošnjačke političke partije SDA, u izjavi za portal Faktor.ba zvanično je potvrdio jučerašnju informaciju da je razgovarao sa predsjednikom SBB Fahrudinom Radončićem.
– Da, razgovarao sam sa Fahrudinom Radončićem. Treba nam unutarbošnjačko jedinstvo i stabilna koalicija na svim nivoima vlasti kako bismo nastavili započete reforme i krupnim koracima nastavili koračati prema članstvu u Evropskoj uniji. Zbog unutarbošnjačkog jedinstva i interesa države, spreman sam sve ranije sukobe ostaviti po strani, kazao je Izetbegović.
Radončić je tokom dvosatnog razgovora izrazio spremnost da podrži reforme, navodeći kako to ne mora nužno podrazumijevati učešće njegovog SBB u vlasti. Ipak, mnogo izglednija opcija je ulazak SBB u vlast, vjerovatno na svim nivoima.
– Razgovarali smo o državnom i federalnom nivou vlasti i gospodin Radončić je izrazio spremnost da njegova stranka podrži reformski put BiH, bez ikakvih uslovljavanja. Ovaj razgovor bio je samo prvi korak. Uskoro će uslijediti novi razgovori, na nivou stranaka. Najvjerovatnije ćemo u drugoj polovini oktobra imati jasnu situaciju i formirane stabilne većine na državnom i federalnom nivou, kazao je Izetbegović.
U međuvremenu, Demokratska fronta i njen predsjednik Željko Komšić trebalo bi da se konačno izjasne o tome da li žele učestvovati u vlasti ili žele biti opozicija.
– Komšić mi je rekao da će njegova stranka vrlo brzo donijeti tu odluku, kaže Izetbegović.
Predsjednik SDA ponovio je da je neupitno učešće Saveza za promjene u koaliciji na državnom nivou.
Ukoliko se SDA i SBB dogovore, na državnom i federalnom nivou bit će formirane veoma stabilne vladajuće većine. U Predstavničkom domu Parlamenta BiH SDA ima 10 zastupnika, SBB 4, HDZ 5 i SDS 6, što je koalicija sa 25 od ukupno 42 “ruke”.
Slično je i u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Tu SDA ima 29, SBB 16, a HDZBiH 12, što bi i bez eventualnog učešća manjih stranaka činilo stabilnu koaliciju sa 57 od 98 zastupnika.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara