Iz Tuzle ispraćena kolona sa šest tabuta žrtava zločina u Bratuncu

Spread the love
Rental Travel

Spuštanjem 603 cvijeta u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta, preživjeli Bratunčani, članovi porodica ubijenih i nestalih Bošnjaka ovoga grada, u nedjelju su, 11. maja 2014. podsjetili na 603 ubijena civila ovoga grada, u proljeće 1992. godine. Prije toga, u tužnoj povorci su prošli gradom i položili cvijeće na ulazu u gradski stadion FK „Bratstvo“, u Fiskulturenu salu OŠ „Branko Radičević“, te u tzv. Ženski logor, mjesta gdje su tokom 1992. godine stotine civila bile zatočene, mučene i ubijane. Postavljanjem spomen-ploče, u naselju Redžići obilježena je masovna grobnica. Podsjetimo, u okviru Dana sjećanja na genocid, od 3. do 16. maja u svim bratunačkim mjestima, preživjeli će se podsjetiti na masovne zločine koji su počinjeni na ovome prostoru. Svaki osmi Bošnjak Bratunca ubijen je u stavičnom zločinu, a više od 18.000 civila protjerano je i deportovano. Sve džamije su srušene, a većina stambenih objekata uništena.

Reha Centar

U popodnevnim satima ispred Komemorativnog centra u Tuzli, ispraćena je kolona sa šest tabuta identifikovanih žrtava zločina, kojima će se u ponedjeljak 12. maja 2014. godine, klanjati dženaza i obaviti kolektivni ukop. Bit će ukopani Asim i Ramo (Hajro) Aljić, Ismir (Omer) Menzilović, Zina (Ibrahim) Sejdinović, Junuz (Salko) Sinanović i Hamdija (Hamed) Smajlović. Najmlađa žrtva je Ismir Menzilović, koji je imao osamnaest godina, dok je najstarija bila sedamdesetogodišnja Zina Sejdinović.

DŽENAZA U BRATUNCU

Kolonu je u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci, u nedjelju popodne, dočekala veća grupa rodbine, prijatelja i mještana, nakon čega je upriličen vjerski program. Osma kolektivna dženaza bit će klanjana u 13.00 sati, nakon podne-namaza, a okupljanje porodica ubijenih, rodbine i prijatelja, otpočet će u 12.00 sati. Očekuje se dolazak više od 5.000 ljudi, a organiziran je prevoz iz desetak gradova Bosne i Hercegovine. U Memorijalnom centru Veljaci do sada je ukupano 267 tijela identificiranih civila Bošnjaka, stradalih u Bratuncu 1992. godine. Još uvijek se traga za oko 300 tijela. Ne treba zaboraviti da je u srebreničkom genocidu 1995. godine više od dvije hiljade ubijenih, također iz Bratunca, koji su se usljed protjerivanja zadesili u Srebrenici.

BMG Bosanska medijska grupa

Komentari

Komentara