IV konferencije škola “Otvorena škola u zajednici – škola za sve”

Spread the love
Menprom

Međunarodno udruženje „Interaktivne otvorene škole“ (MIOS) organizira IV konferenciju škola “Otvorena škola u zajednici – škola za sve”, sa temom „Škola za XXI stoljeće“.  Konferencija će biti održana 26.5.2016. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, sa početkom u 9.00 sati.

Reha Centar

Cilje konferencije je razmjena iskustava i promocija škola otvorenih u zajednici, a kroz iskustva 14 osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, koje su od januara 2015. do januara 2016. godine učestvovale na MIOS-ovim edukacijama na teme Demokratski razvoj škola, Servisno učenje, Projektna nastava, Interaktivne metode i Kompetencije za kreiranje inkluzivnog odjeljenja. Učesnici na edukacijama su kroz primjenu naučenih metoda u svojoj nastavnoj praksi realizirali 23 mala projekta u svom kolektivu.

Konferencijom želimo

  • Kroz učešće gostujućih predavača iz inostranstva i razmjenu iskustava učesnika, promovirati koncept otvorenih škola u zajednici obrazovne javnosti;
  • ukazati na pozitivne primjere i mogućnosti za jačanje pozicije škole u zajednici;
  • definiarati smjernice za dalji rad i saradnju u primjeni koncepta otvorenih škola u zajednici;
  • aktuelizirati pitanje razvoja dječijih kompetencija za XXI. stoljeće.

Međunarodno udruženje „Interaktivne otvorene škole“ Tuzla (MIOS) je nevladina organizacija koja promoviše otvoreno obrazovanje u zajednici, te u radu sa školama nastoji dati doprinos razvoju i jačanju otvorenih škola. MIOS radi kao mreža i želi podržati razvoj otvorenih škola, koristeći metode interaktivnog učenja, pružiti profesionalne treninge o novim metodama učenja, promovisati demokratski razvoj škola i implementiranje standarda otvorenih škola u zajednici.

*Projekat podržava Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke.

Edina Malkić

Direktorica MIOS-a

Foto: Arhiv

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: