-
Gradonačelnik Lugavić potpisao 22 ugovora o dodjeli subvencije upraviteljima zgrada, ukupne vrijednosti 162.352,91 KM - 4 hours ago
-
Obavještenje o početku izvođenja radova na sanaciji kolovoza u ulici Đure Đakovića u MZ Ši Selo - 10 hours ago
-
Vjetrenica na UNESCO-vom popisu svjetske baštine - 10 hours ago
-
Kantonalno tužilaštva TK: Općinski sud Gračanica je objavio prvostepenu, a ne pravosnažnu presudu u predmetu „Rudnik soli“ Tuzla - 10 hours ago
-
Hronika 14. Kaleidoskopa: Počeo muzički dio programa festivala - 10 hours ago
-
Konkursi/oglas za prijem zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona - 10 hours ago
-
Prezentovane poslovne ideje mladih iz Tuzle - 11 hours ago
-
Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu obilježavanja 27. jula – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine - 11 hours ago
-
Udruženje traheotomiranih osoba Tuzla: Kontinuirana podrška onkološkim pacijentima - 1 day ago
-
Započela je realizacija projekta „Sport Facilities Green Energy“ – SINERGY u Tuzli - 1 day ago
Istraživanja potvrdila: Loša ishrana ubija petinu svjetske populacije
Loše navike u ishrani vezuju se za svaki peti smrtni slučaj u svijetu, rezultati su najnovijeg istražiavanja. Ovi nalazi, koji su dio izvještaja o Globalnom teretu bolesti, predstavljaju najdublju analizu globalne stope mortaliteta ikada urađenu.
Istraživači sa Univerziteta Vašington rekli su da su dva ekstrema neodgovarajuće ishrane odgovorni za petinu smrtnih slučajeva u svijetu, a to su neadavekvatna ishrana u siromašnim zajednicama i nezdrava hrana među bogatima.
Najčešći faktor globalne ishrane je da milioni ljudi jedu hranu koja sadrži previše soli i zasićenih masnoća, a premalo voća, povrća, sjemenki, omega 3 masnih kiselina, cijelog zrna i orašastih plodova, piše “Dejli mejl”.
Zapadna ishrana se definiše kao puna masne i slatke hrane, kao što su burgeri, zatim pržena hrana i soda.
Ljudi često jedu hranu koja je bogata zasićenim masnoćama, crvenim mesom i “praznim” ugljenim hidratima, a siromašna je svježim voćem i povrćem, žitaricama sa cijelim zrnom, morskom hranom i živinom.
Povezani zdravstveni efekti su hipertenzija, srčana oboljenja, dijabetes, rak debelog crijeva i demencija.
“Vodeći faktor rizika mortaliteta su loše navike u ishrani, odnosno nedovoljno konzumiranje zdravih namirnica”, zaključuju naučnici.
U istraživanju, koje je uključilo i 2.500 eksperata, navodi se da svaka sedma osoba živi sa mentalnim poremećajem i koristi nezdrave supstance.
Broj ljudi pogođen Alchajmerom ili Parkinsonovom bolesti u svijetu iznosio je 2,6 miliona 2016. godine, što je povećanje od 40 odsto u odnosu na samo jednu deceniju ranije.
Oko 320.000 ljudi umrlo je od posljedica konzumiranja alkohola i droge, uključujući 86.000 zbog opioida. Korištenje opioida, većinom farmaceutskih, u SAD je dostiglo razmjere epidemije.
Smrtni slučajevi koji se vezuju za ratove i terorizam, posebno u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, premašili su 150.000 2016. godine, što je skok od 140 odsto u odnosu na deceniju ranije.
“Suočavamo se sa trijadom problema koji blokiraju države i zajednice – gojaznost, ratovi i mentalne bolesti, uključujući upotrebu opijata i supstanci”, rekao je Kristofer Marej, direktor Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja na Univerzitetu Vašington u Sijetlu, koji je centralizovao i analizirao milione podataka.
BHRT