Istanbul: 12. Međunarodni festival tulipana

Spread the love
Menprom

U Istanbulu je počeo tradicionalni, 12. Međunarodni festival tulipana, koji se ove godine održava pod motom „Vrijeme je za tulipane“. Svake godine, gradske vlasti Istanbula zasade milione lukovica tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim.

Reha Centar

U najpoznatijim parkovima širom Istanbula bit će predstavljene na stotine vrsta tulipana. Tokom Festivala, osim uživanja u prekrasnim cvjetovima i koloritu tulipana koje upravo cvjetaju u Istanbulu, posjetitelji će imati priliku uživati u različitim sadržajima Festivala.

Posjetiteljima Istanbula lokalne muzičke grupe organizirat će koncerte. Također će biti održano više likovnih i izložbi fotografija sa motivom tulipana, kao i izložba kaligrafskih radova poznatih kaligrafa.

U okviru 12. Međunarodnog festival tulipana predviđene su i različite sportske aktivnosti, turniri u tenisu za žene, nogometu na plaži i odbojci. Na lokalitetima istanbulskih parkova planirana je izrada topijara, a posjetiteljima će biti omogućeno da kupe različite vrste tulipana u svim bojama.

Treću godinu zaredom posjetitelji će u periodu od 21. do 30. aprila 2017. na Trgu Sultanahmet imati priliku vidjeti šareni ćilim napravljen od 564.000 tulipana koji će se prostirati na površini od 1.731 metra kvadratna.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara