Ispunjeni tehnički uslovi za kargo saobraćaj s Tuzlanskog aerodroma

Menprom

Premijeri Federacije BiH i Tuzlanskog kantona Fadil Novalić i Bego Gutić posjetili su jučer Međunarodni aerodrom Tuzla.

Reha Centar

Premijer Novalić je naglasio da je na sastanku s ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem, koji je održan u ponedjeljak u Mostaru, dogovoreno da se Tuzla usmjeri ka kargo saobraćaju, s obzirom na to da je “Tuzla industrijski rejon”.
Naveo je da će se od sljedeće godine mijenjati budžetska strategija podupiranja zračnog prometa u BiH, isključivo se usmjeravati prema aerodromima, a Tuzla je u tom smislu orjentirana prema kargo teretima. Najavio je da će Vlada FBiH umjesto 430.000 KM, koliko je ove godine bila potpora za tuzlanski aerodrom, izdvojiti veća sredstva.
Ocijenio je da su ispunjeni svi tehnički uvjeti za kargo saobraćaj sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, nedostaje samo dozvola Vijeća ministara, te dodao da će Vlada FBiH uputiti apel Vijeću ministara povodom toga.

Potcrtao je da je tuzlanski aerodrom funkcionalan, tehnički dobar, i da kao takav treba biti u funkciji razvoja ovog dijela BiH.
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić podsjetio je da je u ovom trenutku aktuelan izvoz mesa za Republiku Tursku, te naglasio da su proizvođači mesa s područja TK poput Menproma, Piemontea i drugi, prinuđeni da preko aerodroma u Banjoj Luci i Sarajevu izvose meso, što dodatno povećava troškove.
“Nastojimo iskoristiti prisustvo federalnog premijera Novalića, da ga uključimo što više u lobiranje, kako bismo od Komisije za integrisanje i upravljanje granicama BiH, koja zasjeda u ponedjeljak konačno dobili dozvolu za kargo letove s Međunarodnog aerodroma Tuzla. Svi tehnički uslovi uslovi su ispunjeni, čeka se još politička odluka” kazao je Gutić.
“Mi smo napravili hladnjaču koja radi na temperaturi od minus 18 do plus 4 stepena i samim time ispunili posljedni uslov koji je bio postavljen od Komisije za integrisanje i upravljanje granicama, tako da se nadamo pozitivnom rješenju u ponedjeljak”, izjavio je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović i dodao da je osigurana posebna platforma odakle će se vršiti samo kargo operacije, tako da je razdvojen putnički od kargo saobraćaja.
Ukoliko Međunarodni aerodrom ne dobije potrebnu dozvolu za izvoz robe animalnog porijekla, to će, po njegovim riječima, biti veliki finansijski minus za 2016. godinu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara