Ispraćen konvoj humanitarne pomoći za Siriju

Rental Travel

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović prisustvovao je danas ispraćaju konvoja humanitarne pomoći za sirijske izbjeglice smještene na jugu Turske i sjeveru Sirije, na teritoriju pod kontrolom turske vojske.

Reha Centar

Radi se o ukupno 25 šlepera namirnica (brašno, ulja i tjestenina) koje je Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS prikupio u saradnji sa muftijstvima Tuzlanskim, Zeničkim, Travničkim i Mostarskim.

„Vlada je i prethodnih godina učestvovala u ovim humanitarnim akcijama. Imajući u vidu da je slična sudbina, ne tako davno, zadesila i prostore Bosne i Hercegovine, te da smo i mi bili pomagani od drugih država, mi na ovu situaciju i patnje naroda u Siriji gledamo s posebnom empatijom i pažnjom i u skladu sa našim mogućnostima nastojimo pomoći“ rekao je premijer Suljkanović, te obećao i pomoć Vlade u realizaciji ovog, ali i budućih humanitarnih projekata.

Kako je istaknuo direktor EMMAUS-a Hamzalija Okanović, radi se o do sada najvećem konvoju humanitarne pomoći iz Bosne i Hercegovine za sirijske izbjeglice.

Zanimljivo je istaknuti da je EMMAUS nedavno obilježio i 20., jubilarnu godišnjicu rada koji posljednjih godina nije baziran samo na teritoriji BiH nego i van granica naše zemlje. Posljednji takav primjer je ova akcija sakupljanja humanitarne pomoći za stanovništvo Sirije, odnosno za njihove izbjeglice koje borave na jugu Turske, ali i na sjeveru Sirije kao raseljena lica na teritoriji koju kontroliše turska vojska.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara