Ispraćaj ubijenih Vlaseničana 21. aprila ispred Komemorativnog centra Tuzla

Spread the love
Rental Travel

Posmrtni ostaci pet žrtava iz proteklog rata identifikovani su u Komemorativnom centru u Tuzli i na vječni smiraj biće ispraćeni u subotu, 22. aprila, kada će im biti klanjana dženaza i organizovan kolektivni ukop na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.

Reha Centar

Identitet svih kojima će dženaza biti klanjana u subotu utvrđen je DNK analizom, a riječ je o osobama koji su 1992. godine ubijeni u etničkom čišćenju Vlasenice.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kozluk na području Zvornika, iz koje je 2015.godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od kojih je 15 kompletnih i 40 nekompletnih skeletnih ostataka, zatim iz masovne grobnice Kazan Bašča na području Zvornika iz koje je ekshumirano 11 žrtava, te na lokalitetu Trnovo Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika.

Identifikovani, koje će na posljednju adresu ovog 22. aprila ispratiti familije, prijatelji, komšije, ali oni koji će vječno ostati u pričama i urezani u sjećanjima su:

Bešir Čamdžić, najstariji od identifikovanih. Ubijen je 1995. godine u 73. godini života, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Kozluk 2015. godine.

Jasmin Hurić, koji je imao 16 godina kada je ubijen na području Zvornika 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2013. godine na lokalitetu Planinci, na području Zvornika. Njegov vršnjak, Mersad Dautović, rođen 1975. godine u Vlasenici, život je izgubio kao maloljetnik. Ubijen je na području Šekovića, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani 2004. godine iz masovne grobnice Pelemiši, na području općine Šekovići.

Muradif (Rahman) Kolarević, rođen 1957. u mjestu Smajići, općina Vlasenica, te Jakup (Rahman) Hrnjić, rođen 1939. godine.

Tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području opštine Vlasenica ubijeno je 2.600 vlaseničkih Bošnjaka. Mnoge porodice još uvijek čekaju da se pronađu posmrtni ostaci njihovih najmilijih, ali i da se pronađe kazna za one koji su odgovorni za ova zlodjela.

Ispraćaj identifikovanih žrtava etničkog čišćenja Bošnjaka Vlasenice, biće organizovan u petak 21. aprila u 17:00 sati ispred Komemorativnog centra Tuzla, odakle će tijela biti prevezena u kompleks Šehidskog mezarja Rakita – Vlasenica.

Za ratne zločine u ovom dijelu BiH su osuđene tri osobe: Dragan Nikolić, zvani Jenki, osuđen je u Hagu, dok su Predrag Bastah, zvani Car i Goran Višković, zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH.

Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara