INZ: U ZDK broj umrlih za tri mjeseca 2021. približan brojci umrlih tokom 2020.

Spread the love
Rental Travel

 Zdravstvene ustanove na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u prva tri mjeseca 2021. godine (januar-mart) registrirale su 398 umrlih osoba, čija je smrt registrirana kao posljedica oboljenja Covid-19, što je gotovo jednako broju preminulih u prošloj, 2020. godini.

Reha Centar

Naime, prošle godine je zabilježena smrt 424 osobe, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). To znači da su od početka pandemije u ovom kantonu preminule 822 osobe.

Iz Instituta podsjećaju da je prvi registrirani slučaj Covid-19 u Federaciji BiH (FBiH) registriran 9. marta prošle godine u ZDK, odnosno Zenici, kod ženske osobe koja se u rodni grad vratila nakon posjete italijanskoj regiji Lombardija. Dan poslije, dva srodnika zaražene, registrirani su kao novi zaraženi. Tri mjeseca kasnije, početkom juna, u Tešnju je registriran prvi smrtni slučaj od ovog oboljenja u ZDK.

U INZ-uističu  da je, prema podacima o broju prijavljenih smrtnih ishoda od Covid-19 u ZDK u 2020. i tri mjeseca 2021, najviše preminulih u Zenici – nešto više od trećine, ukupno 285. U 2020. je umrlo 147, a u tri mjeseca ove godine  138 osoba.

U prva tri mjeseca ove godine umrli su i iz Visokog – 69 (u 2020. godini – 55), Tešnja – 34 (lani 54), Zavidovića 32 (37), Kaknja 30 (32), Breze 27 (20), Vareša 25 (11), Žepča 22 (26), te Maglaja 11 (21).

Jednocifrene brojke umrlih u ZDK u 2021. imaju samo Doboj Jug – šest (prošle godine – šest), Usora – tri (osam) i Olovo – jedan (sedam).

Do sada je u ovom kantonu zabilježeno više od 8.800 potvrđenih “pozitivnih” slučajeva Covid-19, a zdravstvene ustanove na evidenciji imaju 1.305 aktivnih oboljelih, te 6.753 oporavljene osobe. U dvije bolnice, Kantonalnoj u Zenici i Općoj u Tešnju, uoči vikenda je bilo 273 hospitalizirane osobe, od čega su četiri bile na respiratornoj podršci.

Prema dijagramu broja obolijevanja i smrti, te podacima o kontaktima, koji su ukazivali na veliki i kontinuirani rast, bilo je neophodno cjelokupan obrazovni sistem prebaciti na “online” način, te privremeno zaustaviti rad vrtića, jer se pokazalo da su najmlađi sugrađani najčešći asimptomatski (bez simptoma) prenosioci virusa kritičnoj populaciji. Podaci nakon zatvaranja vrtića i škola, te smanjenje broja zaraženih, to potvrđuju.

Također, broj utvrđeno zaražene djece je postao zabrinjavajući faktor, uzevši u obzir da se djeca uglavnom gotovo nikako ne testiraju.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica još jednom apeliraju na sve građane, upozoravajući da podaci potvrđuju ozbiljnost potrebe za dodatnim oprezom i poštovanjem svih propisanih epidemioloških mjera.

Prezentirani podaci potvrđuju da je nivo širenja, ali prije svega posljedice koje Covid-19 ostavlja, te smrtnost ovog oboljenja, značajno i višestruko veća, kako po intenzitetu, tako i lošim posljedicama, od dosadašnjih sličnih oboljenja.

Svi dosadašnji podaci, ali prije svega iskustvo sa terena, potvrdila su da su odnos građana i pridržavanje mjera direktno povezani sa trenutnom epidemiološkom situacijom, kao i brojem oboljelih i preminulih.

Iz Instituta pozivaju punoljetne građane oba spola i svih dobnih grupa da se prijave ljekarima u ambulantama porodične medicine ili na drugi organizovan način, te učestvujući u procesu imunizacije – vakcinisanjem zajedno, što prije normalizujemo stanje, osiguramo normalizaciju rada privrede, društva, putovanja i nastavak života u okolnostima koje su koliko – toliko slične onim prije pandemije. Primjeri država koje imaju značajan broj vakcinisanih i analogno tome, smanjen broj zaraženih i umrlih, najbolje to dokazuju. Vakcinacija je jedino svijetlo na kraju ovog tunela, a čovječanstvo je više puta procesima masovnih imunizacija spasila stotine miliona ljudi kroz istoriju, te je to jedini način da se uradi i ovaj put, poručuju iz INZ-a. 

Komentari

Komentara