Internet vs. stvarnost

Rental Travel

Današnja djeca odrastaju u uvjetima koji se po mnogo čemu razlikuju od uvjeta iz vremena odrastanja njihovih roditelja. Oni zasigurno neće imati priliku da iskuse mnoge stvari kojih se starije generacije sa radošću sjećaju. Zašto je to tako? Da li je napredak tehnologije unazadio ljudski duh i cjelokupno čovječanstvo? Živimo u vremenu kada nam je sve na dohvat ruke – dovoljno je samo konektovati se na internet. Internet je postao univerzalni svijet u kome možemo pronaći sve što nam je potrebno – zabavu, druženje, pa čak i posao.

Reha Centar

 Danas, oglase za posao ne nalazimo samo u novinama, kao nekada, već ih možete naći i na mnogobrojnim internet stranicama. Dovoljno je samo poslati CV i onda očekivati odgovor. Ovo je ipak pozitivna stvar, uzmemo li u obzir težinu pronalaska posla u današnjem vremenu. Ali, postoje i negativne strane internet svijeta. Kada ste zadnji put vidjeli djecu da se igraju na putu, u šumi, na poligonu? Treća opcija je, donekle, još uvijek prisutna, ali pitajte vaše roditelje kako su se oni zabavljali, u svoje vrijeme. Iznenadit ćete se koliko je pozitivnog duha bilo prisutno u tim mladim ljudima i koliko su zapravo kontakta imali jedni sa drugima, za razliku od nas koji odrastamo u vremenu tehnološkog napretka.

 Danas je postalo normalno da djeca koja nemaju ni 10 godina imaju profil na nekoj od popularnih društvenih mreža, kao što su Facebook, ili Twitter. Oni uglavnom cijelo svoje slobodno vrijeme provode na raznim internet stranicama, igrajući igre, dopisujući se sa prijateljima i dijeleći poveznice ili fotografije na svome profilu. Vješti su kada je u pitanju razumijevanje tehnoloških dostignuća, ali se loše snalaze u ostvarivanju socijalnog kontakta sa vršnjacima. Korištenje interneta može biti pozitivna stvar za jedno dijete u razvoju, ali pod nadzorom roditelja. Djeca se mogu zabavljati, učiti kroz igru, razumijevati strane jezike i saznati mnoge zanimljivosti i odgovore na pitanja koja ih zanimaju – sve to, u granicama normale i pod nadzorom starije osobe. Loša je stvar što djeca na internetu imaju pristup svemu, pa čak i onim stvarima koje mladi njihovih godina uopšte ne bi trebali znati. Činjenica je da je napredak tehnologije otuđio ljude jedne od drugih.

 Kada poželite nekoga vidjeti, dovoljno je poslati mu zahtjev za videopoziv na Skype-u i eto ga! Ali, gdje je tu čar koju osjetite prilikom stvarnog kontakta sa ljudima? Šta kada poželite dotaći tu osobu, uputiti joj zagrljaj, rukovati se sa njom prilikom susreta? Čak se i pojam ‘prevara’ modernizovao. Nikada nije bilo lakše prevariti voljenu osobu, kao što je danas. Svakodnevno bezazleno dopisivanje na chatu ubrzo preraste u sate gledanja preko videokamere, a na kraju i poziv za ‘live’ sastanak. Mnogi misle da je pisanje sa drugima, dok imate stalnog partnera, bezazleno. Ali, činjenica je da nije. Pojam prevare se modernizovao, ali je onaj osjećaj da ste nekoga izdali, ili da vas je neko izdao, zapravo ostao isti.

 Mnoga istraživanja su pokazala da nas boravak na Facebook-u deprimira, a to se posebno odnosi na mlade ljude. Svaki put kada se logujete na svoj profil i posjetite početnu stranicu, ona je prepuna raznih statusa i fotografija, koji na mnoge ljude mogu djelovati negativno. Uglavnom su to statusi ‘hejterskog’ tipa, u kome ljudi pokazuju negodovanje prema određenoj temi, a često smo svjedoci internet rasprava koje obično nastaju zbog govora mržnje prema određenoj skupini ljudi.

 Fotografije koje vidite uglavnom su retuširana, iskrivljena slika onoga kako čovjek zapravo treba izgledati, posebno kada su ženske osobe u pitanju. Sve ovo loše utiče na mlade ljude, koji teže ka nekim nemogućim ciljevima, pa ih deprimira ako te ciljeve ne dostignu. Važno je shvatiti da u svome životu treba vi da vodite glavnu riječ, a ne da slijepo pratite trendove i zahtjeve moderne industrije. Vratite se malo u stvarnost i prisjetite se kakav je osjećaj izaći sa prijateljima, trčati, uživati u životu, radovati se cvrkutu ptica i zelenilu drveća.

 Ne brinite, Facebook neće nigdje pobjeći ako se ponekad malo odmaknete od njega i provjerite šta se krije u svijetu izvan kompjutera.(kameleon.ba)

Komentari

Komentara