Inicijativa predsjednika Billa Clintona dala nadu za održivi mir u našoj regiji

Spread the love
Rental Travel

Na poziv bivšeg američkog predsjednika, velikog humaniste i aktiviste za ljudska prava Billa Clintona, prošle sedmice sam posjetio Sjedinjene Američke Države u svrhu učešća na međunarodnoj konferenciji za mir i dijalog u organizaciji Clinton Global Initiative.

Reha Centar

Učesnici ovog skupa bili su predsjednici i premijeri država, vlasnici velikih svjetskih kompanija i javne ličnosti. Meni kao načelniku Srebrenice pripala je čast da budem pozvat na ovaj skup zbog događaja u periodu ‎1992-1995. po kome se Srebrenica prepoznaje kao mjesto najvećeg stradanja u Evropi poslije drugog svjetskog rata. Ovo je za mene bio veliki izazov i prilika da prezentujem trenutno stanje u našoj opštini i zamolim za pomoć koja je ovom gradu potrebna više nego ikad.

Na jednoj od panel diskusija učestvovali smo bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton, premijer Srbije Aleksandar Vučić i ja kao načelnik Srebrenice. Sala je bila puna svjetskih lidera i najmoćnijih ljudi iz cijelog svijeta. Sa skupa je poslata jasna poruka da je naša budućnost tolerancija, zajednički život i mir. To je opcija koju će podržati sve svjetske sile i pružiti financijsku pomoć za ekonomski razvoj Srebrenice. Na konferenciji sam sreo veliki broj biznismena koji smatraju da je Srebrenica mjesto gdje se treba uložiti, te promijeniti na bolje budućnost građana ovog grada. Istovremeno, oni čuvaju zajedničko sjećanje na žrtve koje su stradale u genocidu i etničkom čišćenju od 1992. do 1995. godine na području istočne Bosne, ali i sve druge nevine žrtve zločina u ratovima devedesetih.

Zbog toga pozivam sve građane Srebrenice da mi se pridruže i da stvorimo dobar ambijent kako bi nam pomogli oni koji suosjećaju sa našim teškoćama. Pozivam vlasti u Bosni i Hercegovini i susjednoj Srbiji da zajednički uložimo napore i ispunimo tražene obaveze od investitora kako bi Srebrenica postala sigurno i dobro mjesto za život njenih građana.

Zahvaljujem se organizatorima skupa koji su mi dali priliku da učestvujem na ovom skupu i liderima država koji su spremni pružiti pomoć građanima Srebrenice da žive u miru i slozi. Hvala predsjedniku Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću koji su svojim prisustvom i stavovima na skupu pokazali da su spremni zajednički pomoći građanima Srebrenice i poslali su optimističnu poruku za bolju budućnost. Moramo čuvati mir, i zato sam ponosan što smo dio procesa koji može pokrenuti suočavanje sa prošlošću, otvoriti put pomirenja i povezati našu regiji kroz mlade generacije koje dolaze.

Načelnik opštine Srebrenica – Ćamil Duraković

Komentari

Komentara

Posted In: