Informacija o napadima na zaposlenike Islamske zajednice u Vlasenici i Bijeljini

Spread the love
Rental Travel

U posljednjih nekoliko dana povratnici u Vlasenici i Bijeljini, zaposlenici Islamske zajednice, bili su izloženi verbalnim napadima od strane više osoba.

Reha Centar

Incidenti u Vlasenici dogodili su se 5. i 29. marta 2016. godine. U oba slučaja napadnut je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Nurdin-ef. Grahić. On je bio izložen uvredama i poniženjima od strane više nepoznatih osoba. Grupa mladića, u blizini gradske džamije u Vlasenici, uputila mu je psovke, spominjući u njima njegovu majku i maloljetmu kćerku.

Nakon toga je na društvenoj mreži objavljena prijeteća poruka „da će harem džamije u Vlasenici biti uzoran, a da će hodža biti upregnut da taj harem uzore zubima.“

U približno isto vrijeme je na autobuskoj stanici u Bijeljini 28. marta 2016. godine verbalno napadnuta zaposlenica Islamske zajednice u Bijeljini mualima Enisa Okanović. Odrasla muška osoba je muallimi Okanović uputila više uvredljivih riječi i psovki, uz veličanje ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Svi incidenti su prijavljeni nadležnim policijskim stanicama.

Ovim putem pozivamo Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini da javno osudi uznemiravanja povratnika u Vlasenici i Bijeljini, te da, u saradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, doprinese zaustavljanju naglašenog ispoljavanja mržnje prema muslimanima u tome dijelu Bosne i Hercegovine.

MUFTIJA TUZLANSKI

Vahid-ef. Fazlović

Komentari

Komentara

Posted In: