Imamović: Najveća rana Tuzle nikada neće zarasti VIDEO

Najveća rana Tuzle nikada neće zarasti, posebno što za ovaj strašni zločin niko nije odgovarao. Jedini osuđeni, i to na samo 20 godina, Novak Đukić, odavno nije dostupan bh. pravosudnim organima, nalazi se na teritoriji Srbije.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, pozvao je Vladu Srbije da Bosni i Hercegovini izruči osuđenog zločinca i ubicu djece Novaka Đukića.˝Dvadeset i pet godina je od tog strašnog zločina. General Novak Đukić je naredio ispaljivanje granate sa Ozrena i postao je ubica djece. Pravosnažno je osuđen za ovaj užasan i dokazani zločin. Srbija odbija da izruči zločinca i na taj način stavlja potpis na zločine Karadžića, Mladića i Đukića. Negiranje zločina i neizručivanje Đukića stavlja so na rane porodicama žrtava, svim građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine. Stvara stanje nepravde, ali nanosi i veliku štetu građanima Srbije. Ja pozivam Vladu Srbije da izruči Bosni i Hercegovini tog zločinca i ubicu djece. On je presuđen i treba da ide u zatvor da odsluži kaznu˝, istakao je Imamović.
Za zločin na tuzlanskoj Kapiji do sada je osuđen Novak Đukić, general Vojske Republike Srpske. On je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, uslijed čega je došlo do masakra na Kapiji.U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.
Večeras u 20.55 sati, kada je prije 25 godina ispaljena granata s Ozrena na središte grada – na Kapiju, u Tuzli će se oglasiti sirene kao podsjećanje na ovaj najteži ratni zločin u historiji Tuzle.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara