Ima li na tržištu BiH limuna s povišenim nivoom fungicida imazalila

Rental Travel

Limunu, jednoj od najraširenijih citrusnih voćki, cijena je u susjednoj Hrvatskoj pala za čak 40 posto u odnosu na septembar, no znate li zašto je to tako?

Reha Centar

Akcijske cijene limuna početkom oktobra u nekim supermarketima bile su ispod 2.5 KM po kilogramu dok je mjesecima prije toga koštao čak i sedam KM. Upravo zbog toga, portal Supermarketi.info istražio je razlog takvog naglog pada cijene.

Jeftiniji limuni s polica trgovina su uvozni i potječu iz Turske. No, nije problem u Turskoj, mediteranskoj zemlji koja ima jednako povoljnu klimu i u kojoj limuni uspijevaju kao i u Dalmaciji. Na deklaraciji tih limuna iz Turske piše: “Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalilom”.

Upozorenje je napisano vrlo malim, jedva čitljivim slovima, koje vjerovatno vrlo mali broj kupaca može vidjeti sve i da insistiraju na tome.

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz cijeli plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod dojenčadi i male djece,imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe.

Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljan jedan veći limun za prekoračenje dopuštenog dnevnog limita.

Ova informacija alarmirala je danas i javnost u BiH. Iz Agencije za sigurnost hrane BiH ističu da ova ustanova, kao nacionalna kontakt tačka Sistema za uzbunjivanje, jučer do 16.45 sati nije zaprimila obavijest o eventualnom prisustvu limuna s povišenim nivoom fungicida imazalila na bh. tržištu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: