Ideja o Donatorskoj konferenciji je krenula iz Tuzle

Menprom

Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, sa saradnicima, danas, sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, gospodinom Zlatkom Lagumdžijom.

Reha Centar

Povod današnjeg sastanka i tema o kojoj je bilo najviše razgovora je Donatorska konferencija koja je održana u Briselu 16. jula 2014. godine, na kojoj je odlučeno da će  Bosni i Hercegovini za prevenciju i sanaciju šteta prirodne nesreće biti dodijeljena grant i kreditna sredstva u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi KM.

Načelnik Općine Tuzla poželio je dobrodošlicu gospodinu Zlatku Lagumdžiji i njegovim saradnicima, te izrazio zahvalnost prema vlastima BiH, a posebno prema Vladi FBiH za podršku i razumijevanje koje su ukazali Tuzli i drugim općinama i gradovima pogođenim velikom prirodnom nesrećom.

Načelnik Jasmin Imamović informisao je prisutne o podacima koji se odnose na broj aktiviranih klizišta i posljedicama istih po stambene objekte i komunalnu infrastrukturu u najugroženijim područjima općine Tuzla, kao i o  mjerama koje Općina Tuzla, od dana proglašenja stanja prirodne nesreće, poduzima u cilju prevencije aktiviranja novih i sanacije postojećih klizišta, te zbrinjavanja i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

lagumdžija imamović

U kontekstu važnosti poduzimanja što hitnijih mjera u cilju sanacije šteta i obezbjeđivanja privremenog smještaja za stanovništvo sa najugroženijih područja, načelnik Imamović govorio je o predloženim zakonskim izmjenama i paketu mjera koji je već usvojen od strane Vlade FBIH i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, što će omogućiti deblokadu sredstava u budžetima, koja će biti usmjerena za prevenciju klizišta i sanaciju šteta, kao i dodjelu državnog zemljišta za izgradnju kuća prema definisanim prioritetima.

lagumdžija

Ministar vanjskih poslova FBiH, dr Zlatko Lagumdžija rekao je da su pripreme za Donatorsku konferenciju inicirane upravo u Tuzli, i da  odluke donesene u Briselu predstavljaju tek početak dugog procesa obnove BiH. Gospodin Lahgumdžija istakao je da će brzina i  dinamika procesa obnove veoma zavisiti od efikasnosti, solidarnosti među građanima, ujedinjenosti i transparentnosti prilikom utvrđivanja prioriteta i ulaganja dodijeljenih sredstava međunarodne zajednice.

Na kraju, zaključio  je da Bosna i Hercegovina, ukoliko bude pokazala ujedinjenost i transparentnost u procesu obnove,  može očekivati drugačiju budućnost i uspješniji ekonomski razvoj.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara