I motanje cigareta u vlastitoj režiji postaje luksuz

Menprom

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom duhanskih prerađevina dužni su da sutra, kada počinje primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, popišu zalihe ovih duhanskih prerađevina i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) u roku od sedam dana, odnosno do 8. augusta 2014. godine.

Reha Centar

Ovoj obavezi podliježu svi oni koji se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje (izuzev cigareta pakiranih u paklice).

Sve osobe koje se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje (izuzev cigareta pakiranih u paklice), dužne su na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama obračunati akcizu prema novom zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi (do 18.augusta 2014.), uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO.

”Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta”, navodi se u saopćenju UIOBiH.

Ovo je definirano Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima je predviđen novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa (izuzev cigareta pakiranih u paklice), čija primjena počinje 1. augusta 2014. godine i iste predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na duhanske prerađevine u Evropskoj uniji.
Navedenim izmjenama Zakona predviđen je drukčiji način utvrđivanja iznosa akcize na duhan za pušenje, te je u skladu s članom 21d. stav (3) Zakona o akcizama u BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj: 49/09 i 49/14), propisano da će akciza na duvan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg, javila je Fena.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: