Hrišćani, muslimani, budisti, hindu vjernici i ateisti: Koga na svijetu ima najviše?

Spread the love
Menprom

Možda ovo pitanje ne može da odgovori na ono oko koga se bespotrebno krvimo već hiljadama godina, koja je jedina istinita religija, ali je bez obzira na to interesantno pogledati brojke, čak i kada govore tako malo.

Reha Centar

Da li se istinitost jedne religije može mjeriti brojnošću njenih sljedbenika? Da li postoji istinita religija, ili su sve religije same po sebi lažne jer ne postoji ništa van ovog fizičkog svijeta? 

Teško da na ova krupna pitanja možemo odgovoriti danas, to ćemo ostaviti mudrijim glavama, koje se uostalom već hiljadama godina i spore oko nekih od njih. Pokušaćemo, međutim, da odgovorimo na banalna pitanja koja imaju odgovora, a vama ostavljamo da procijenite i da pokušate da kažete svoj sud o onome što smo postavili u uvodu ovog teksta. Poželjno bi bilo da svoje mišljenje podijelite sa nama u komentarima. 

Koja religija je najbrojnija? Hrišćanstvo, i to prilično ubjedljivo. Na svijetu postoji 2,1 milijarda sljedbenika vjere koju je prije dvije hiljade godina ustanovio Isus Hristos a po svijetu proširili njegovi apostoli. Pojedinačno, rimokatolicizam ima 16,85 odsto svjetskih vjernika, protestantizam 6,15, pravoslavlje 3,96, a anglikanizam 1,26. 

Na drugom mjestu je islam sa 1,6 milijardi sljedbenika. 

Kada bi ateizam, bezverje, agnosticizam i sekularizam bili jedna “religija”, onda bi oni zajedno bili na trećem mjestu sa 1,1 milijardom “folovera”. Hinduizam je naredni na spisku sa milijardom vjernika, zatim dolazi tradicionalna kineska religija sa 394 miliona, budizam sa 376 miliona, etničke religije sa 300 miliona i afričke tradicionalne religije sa 100 miliona. Ostale imaju zanemarljiv broj vernika, manji od 23 miliona koliko ima religija Sika. Judaizam, primjera radi, ima 14 miliona vernika, koliko ima i Jevreja na svijetu. 

Hrišćani su procentualno najbrojniji u Vatikanu, gdje čine 100 odsto populacije, kao i na ostrvima Pitkern, gdje inače živi 100 odsto adventista sedmog dana. Na Samoi hrišćana ima 99 odsto, baš kao i u nama susednoj Rumuniji. Američka Samoa, Malta, Venecuela i Grčka slijede sa 98 odsto. 

Muslimana najviše ima u Saudijskoj Arabiji gdje, isto kao i u Vatikanu, čine 100 odsto populacije. Na Maldivima i u Mauritaniji je isti slučaj. U Turskoj muslimana ima 99,8 odsto, isto koliko u Somaliji. Avganistan ima 99 odsto muslimana, kao i Jemen. Procenti ostalih poznatih muslimanskih zemalja se kreću slično, a 20. na listi je Egipat sa 89,3 odsto. 

Budista najviše ima u Kambodži, 97 odsto, dok 93 odsto praktikuje ovu religiju. Japan je naredni sa 96 odsto ali samo 36 odsto je praktikuje. Slijede Tajland sa 95 odsto, Tajvan i Mongolija sa 93, te Mjanmar i Hong Kong sa 90. U Kini ih ima 50 odsto. 

Hindu vjernika ima procentualno najviše u Nepalu, 81,3 odsto, pa tek onda u Indiji, gdje ih ima 80,5 odsto. Slijedeći je Mauricijus sa 54 odsto, pa onda Fidži sa 33,7, Gijana sa 28 i Butan sa 25. Zanimljivo, na Surinamu, u Južnoj Americi, postoji 20 odsto hinduista. 

Judaista najviše ima u Izraelu, 75,4 odsto, potom u Palestini 17 odsto, Monaku (!) 2,9 odsto, Sjedinjenim Državama 2,1 odsto, koliko ih ima i na Gibraltaru. 

Najviše ateista ima u Estoniji, između 71 i 82 odsto, potom u Japanu 76, Danskoj 72, Švedskoj 64, Vijetnamu 62,5… Ali i u Češkoj, gdje ih ima oko 57,5 odsto, Hong Kongu gdje ih ima 57 odsto i u Kini gdje ih je 47 odsto. Visoke su brojke ateista i u Francuskoj, Norveškoj, Holandiji i Finskoj gdje ih je oko 50 odsto. 

Kada pričamo o ukupnim populacijama umjesto o procentima, tri najveće hrišćanske zemlje su SAD, Brazil i Meksiko, dok su najveće muslimanske Indonezija, Pakistan i Indija. Najveća budistička je Kina, ubjedljivo, a slijede Tajland i Japan. Indija je ubedljivo najveća hinduistička zemlja, dok je Amerika i najveća judaistička.

(telegraf/aktuelno)

Komentari

Komentara