Hoće li gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ostati bez podrške u Gradskom vijeću Tuzla

Spread the love
Menprom

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2016. godine. Sastavni dio odluke je detaljan tabelarni prikaz rezultata za svaki izborni nivo, po osnovnim izbornim jedinicama, biračkim mjestima, političkim subjektima i kandidatima. Odluka o utvrđivanju o objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2016. javnosti je dostupna na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

Reha Centar

Naredna tri dana teče rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

Kada je u pitanju novi saziv Gradskog vijeća Tuzla ni tu nema više dileme, Naša stranka nema mandat a sve je izvjesnije da ni novi stari gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nema podršku u novom sazivu Gradskog vijeća.

Naime, ako stavove vijećnika i stranaka iz prošlog saziva prenesemo na ovaj novi saziv vijeća, onda je to 16-15 u korist opozicije, uzme li se u obzir da je Nedžad Jusić koji je mandat dobio ispred nacionalnih manjina već odavno potvrđeni kadar SBB-a.

Ali ono što su mnogi nagovještavali prije izbora se i desilo, a to je da je ključ podrške Imamoviću ali i stabilnom sazivu vijeća u rukama Tuzlanske alternative. Pokušavali smo dobiti izjavu od predsjednika ove stranke g-dina Mensura Alića ali uzalud, bez uspjeha.

Ilustracije radi, Tuzlanska alternativa je na ovim izborima ostvarila svoj najbolji rezultat, osvojivši tri mandata, za četvrti je trebalo jako malo, i uzme li se u obzir da ima glasova skoro kao i SBB, a više i od Demokratske fronte, HDZ-a ili BOSS-a recimo, za očekivati je da se ova stranka u usponu vješto odbrani od napada i lijevih i desnih, jer sada je više nego očigledno Tuzlanska alternativa “Most” u Gradskom vijeću Tuzla.

Uzme li se još u obzir da je Mensur Alić prije izbora dosta kritikovao sporost i inertnost Imamovićeve administracije, konačan ishod sastava vlasti i opozicije u Gradskom vijeću Tuzla će ostati nepoznanica još neko vrijeme.

vijece

Foto: arhiv

.R.T.

 

Komentari

Komentara

Posted In: