Haški sud nepravomoćno je oslobodio krivnje Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice

Spread the love
Rental Travel

Haški sud  nepravomoćno je oslobodio krivnje Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice.Oslobađajuću presudu obrazložio je sudac Jean-Claude Antonetti. Šešelj je presudu dočekao na slobodi u Beogradu.

Reha Centar

Šešelj je optužen za sudjelovanje u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj (posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu) i BiH te vojvođanskih Hrvata pod patronatom Srbije, koje je uključivalo ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana. Ideju ‘velike Srbije’ sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom i huškačkim govorima mobilizirao i poticao na progon i ubijanje Hrvata i muslimana.

Sudsko vijeće, izuzev sutkinje Flavije Lattanzi – smatra da nedostaju ključni dokazi da bi se utvrdio bilo koji oblik kaznene odgovornosti za zločine protiv čovječnosti. Dokazi, rekao je sudac Jean-Claude Antonetti – utvrđuju da je postojao oružani sukob neprijateljskih strana, ali Tužiteljstvo nije dokazalo da su civili bili cilj masovnog napada. Preseljenje civila, smatra vijeće – nije imalo za cilj protjerivanje nego je bilo prvenstveno humanitarnog karaktera. Također ne vidi povezanosti između Šešelja i ostalih paravojnih formacija, kao ni vezu između sukoba u Hrvatskoj i BiH. Većina smatra da su Šešeljevi planovi za Veliku Srbiju bili politički, a ne zločinački, rekao je sudac Antonetti. Vijeće također – uz suprotno mišljenje sutkinje Lattanzi – smatra kako Šešelj, prilikom pozivanja Srba da proteraju Hrvate i očiste BiH od ‘pogana i balija’ – nije pozivao na etničko čišćenje.

U Srbiji je Šešelj imao status medijske zvijezde i zato je njegova odgovornost veća, a njegove izjave i govori imali su za cilj ohrabriti Srbe na počinjenje zločina i osloboditi ih od odgovornosti ukoliko takve zločine počine, zaključak je tužitelja na kraju dokaznog postupka. Uz govore mržnje Šešelj je organizirao 30.000 dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH gdje su činili zločine na području Vukovara, Zvornika, Sarajeva, Mostara, Nevesinja i Hrtkovaca.

Na suđenju Šešelju, koje je započelo 2007., tužiteljstvo je izvelo 89 svjedoka kako bi dokazalo da je Šešelj poticao na progon, etničko čišćenje i ubojstva. Tužitelji su kao svjedoke izveli brojne žrtve, uključujući preživjele masakra na Ovčari i u Voćinu u kojem su sudjelovali Šešeljevi dobrovoljci. Svjedočili su i prognani Hrvati iz vojvođanskog mjesta Hrtkovci. Presuda se sastoji od nešto više od 100 stranica i sadrži dva aneksa.
HRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara