Hasanica: Predškolska djeca postala značajan faktor širenja zaraze

Rental Travel

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog zdravstvenog Kriznog štaba, donijela niz odluka i naredbi, a jedna od njih se tiče privremenog obustavljanja rada javnih i privatnih predškolskih ustanova na području tog kantona. Naredba je uzrokovala niz reakcija.

Reha Centar

Razlog donošenja Naredbe su epidemiološki izvještaji koji ukazuju na značajno povećanje broja oboljelih među zaposlenim u predškolskim ustanovama, ali i roditeljima djece koja koriste usluge vrtića i ostavljaju djecu u vrtićima, čime doprinose širenju zaraze.

– Koliko se to može u ovoj fazi pandemije, daljom analizom podataka utvrđeno je i da su predškolska djeca postala značajan faktor širenja zaraze, i pored toga što su asimptomatska i gotovo nikako ne manifestuju zarazu, te time dodatno usložnjavaju mogućnost otkrivanja da su zaražena ili prenosioci – ističe načelnik Službe za školsku higijenu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) doc. dr. Nino Hrasnica.

Služba će tokom narednih desetak dana provesti niz mjera u saradnji s vrtićima, uključujući novi talas masovne dezinfekcije, te provođenje novih setova mjera, a odluka o ponovnom pokretanju rada biće uslovljena svakim pojedinačnim objektom, odnosno provedbom i mogućnošću da dodatne mjere budu implementirane.

– Bit će pooštrene mjere i protokoli koji su do sada provođeni, zatražit ćemo od zaposlenika da ove nove protokole “prođu” i da onda na osnovu revidiranih protokola, urade svoje nove protokole, a već od naredne sedmice će stručni timovi posjetiti sve pojedinačne objekte i sa zaposlenicima “razraditi” pooštrene mjere – pojašnjava.

Hrasnica je obrazložio dodatno i aktuelnu Naredbu.

– Svi priželjkujemo ponovno otvaranje vrtića, ali je ova mjera bila jedino što se moglo donijeti s obzirom na situaciju i pokazatelje na terenu, da bismo prekinuli lanac širenja zaraze s osobe na osobu, s djeteta na starije osobe, jer podaci koje stručnjaci imaju ukazuju na to. Zato sada zajedno sa osobljem u vrtićima radimo na promjenama i ponovnom otvaranju vrtića – ističe Hasanica, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Komentari

Komentara