Hasan i jarani: Iz zatvora – u zatvor

Spread the love
Rental Travel

Ključevi zatvorske brave nekada su bili u njegovim rukama, a sada je i on iza brave. Bivši direktor KPZ-a Tuzla Hasan Hodžić uhapšen je zbog zloupotrebe položaja, a osumnjičen je da je uzimao novac za zapošljavanje zatvorskih stražara. U tome su mu pomagali Nermin Sinanović, Abdulah Subašić i Fuad Bektić.

Reha Centar

„Sumnja se da su četiri pomagača Hasanu Hodžiću predala novac za ukupno 13 zapošljavanja u KPZ-u, da su se cijene zapošljavanja kretale od 7.000 do 20.000 KM, te da je Hasan Hodžić na taj način sebi ili svojim pomoćnicima pribavio protupravno imovinsku korist od oko 173.000 KM“, kazao je portparol Tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

Kako nezvanično saznajemo, među onima koji su u Hodžićevo ime uzimali novac od kandidata za zatvorske stražare jesu Admir Džinić, zvani Džina, zatvorski stražar, i Edin Imamović zvani, Edo, iz Tuzle. Na taj način je, saznajemo, posao dobio i zatvorski stražar Meho Karić. Džinić i Karić su uhapšeni prije godinu dana. Postigli su nagodbu sa Tužilaštvom i bit će ključni svjedoci protiv Hodžićeve grupe. Džinić je nepravosnažno osuđen na 5 mjeseci zatvora zbog posredovanja u zapošljavanju, a Karić na pola godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. Po Hodžićevom nalogu Mersed Hadžić, zvani Švicarac, vršio je pritisak na zatvorske stražare da ne smiju pričati kako su za posao Hodžiću dali novac. Hodžić je, naime, isposlovao pomilovanje za Merseda Hadžića, koji mu je obećao da će pronaći ukradeni džip BMW X6 koji je u vlasništvu njegova sina, a kojeg je, prema policijskim saznanjima, ukrao bivši osuđenik KPZ-a Tuzla Sanel Arslani. Hodžić je omogućio da nezakonite pogodnosti ima i Hadžićev vjenčani kum Damir Avdić, koji je bio u zatvoru zbog ubistva Jasenka Hajdarhodžića i ranjavanja Damira Mehića.

Posredstvom prijateljsko-poznaničkih veza u Ministarstvu pravde Federacije Hodžić je sređivao pomilovanja pojedinim osuđenicima, a za te usluge je bivao novčano nagrađivan. Tako je uvjetni otpust dobio Sedinet Karić, zvani Sido, koji je, zahvaljujući Hodžiću, vladao muškim paviljonom. Rješenjem od 1. juna 2010. godine Hasan Hodžić je angažirao Karića na poslovima konobara u motelu „Kozlovac“ i restoranu „Šadrvan“. Karić je iz zatvora mogao izaći i vratiti se kada želi, što su zabilježile i kamere FTV-a. Karić je, što je i dokumentovano, čak koristio i godišnji odmor.

Nezakonite zatvorske pogodnosti koje je koristio Sedinet Karić utvrdili su i pripadnici Federalne uprave policije, koji su u svom izvještaju 2011. godine, između ostalog, naveli: „Osuđenik Karić Sedinet na radnu obavezu u motel „Kozlovac“ dolazi i sa iste se vraća bez poštivanja utvrđenog vremena obaveza rada (odlazi u motel i vraća se kad hoće), te u restoranu navedenog motela organizuje i plaća razne pijanke na kojima prisustvuju razni političari, bivši i aktuelni funkcioneri Vlade Tuzlanskog kantona“. Do takvih privilegija Karić je došao novcem, navodi se dalje u izvještaju: „Karić Sedinet svoj povlašteni status u KPZ-u Tuzla stekao je podmićivanjem, u prvom redu bivšeg direktora Zavoda Hasana Hodžića. Karić je, prema istim izvorima, bivšem direktoru, koji je penzionisan u aprilu ove godine, između ostalog, kupio luksuzno vozilo marke Mercedes, bijele boje, vrijednosti preko 100 hiljada maraka, kako bi mu bila odobrena radna obaveza u restoranu Kozlovac, te druge nezakonite pogodnosti“.

Nakon što je Hodžić penzionisan, za direktora zatvora je postavljen rođak Sedineta Karića, Muzafer Karić. Za skraćivanje zatvorske kazne Kariću, zajedno sa Hasanom Hodžićem, lobirali su i federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić i državni zastupnik Mirza Kušljugić.

„Direktor zatvora u Tuzli jeste član SDP-a, rukovodstva SDP-a u Srebreniku. Da li mu je rođak, ne znam. Isto prezime imaju“, kaže Mirza Kušljuguć, zastupnik u PS BiH.

Neformalna kraljica ženskog paviljona bila je osuđenica Sanja Vuleta, sa kojom se Hodžić, dokumentovano je, družio izvan zatvora. Naravno, Hodžić je zbog bliskih veza presudno utjecao da Vuleta dobije pomilovanje.

Pored Hodžića, iza rešetaka se našao i Robin Mujačić, pomoćnik direktora tuzlanskog zatvora, koji je osumnjičen za zloupotrebe u poslovanju muškog paviljona na Kozlovcu.

„On je osumnjičen da je tokom 2010. i 2011. godine organizovao isporuku pilećeg i purećeg mesa koje su prethodno proizvedene u Privrednoj jedinici Kozlovac. Te su isporuke išle prema dva restorana na području TK-a i nisu evidentirane u poslovnim knjigama unutar Privredne jedinice Kozlovac i KPZ-a Tuzla. Na taj način je on sebi pribavio protupravno imovinsku korist koja se kreće u iznosu od oko 10.000 KM“, ističe portparol Tužilaštva TK-a.

Nezakonite pogodnosti, prema policijskim saznanjima, omogućavao je Sedinetu Kariću, koji je čak koristio fiksni telefon koji se nalazio u kancelariji Robina Mujačića, u kojoj je često boravio.

Na kriminal u Tuzlanskom zatvoru više puta je ukazivao Mevludin Mahmutbegović. „Ugalj iz Banovića dolazi u tuzlanski zatvor, na otpremnici je jedna količina, a na kamionu polovina ili trećina uglja, a potpisuju se te fakture. To je ogromno pranje novca. Tamo se uništava po 20-30 hiljada pilećeg, goveđeg mesa kao pokvareno, i to subotom i nedjeljom, kada nema uprave“, tvrdi ovaj bivši zatvorenik KPZ-a Tuzla.

Novac za zapošljavanje uzimao je i Robin Mujačić. Čak i dilanje droge u zatvoru odvijalo se bez problema. „Kada je u pitanju dilanje droge, jedan dio unose osuđenici koji rade van prostorija zatvora, jedan dio unose službenici, uposlenici, stražari. U noćnim satima, kad dođu noćne smjene, to se tada radi, i kad nema uprave, čak i alkohol unose“, kaže Mahmudbegović. „Stražari za 150-200 KM ti telefon donesu ili šta već, to uopšte nije tajna“, tvrdi još jedan bivši zatvorenik ove ustanove.

Pod lupom istražitelja su i tenderi za građevinske radove u zatvoru i nabavku opreme. Hodžić se sumnjiči da je namještao tendere pojedinim firmama, za što je novčano nagrađivan. Među privilegovanim firmama koje su lako dobile posao na tenderu za izgradnju nove zgrade na Kozlovcu, koja je koštala oko 2,5 miliona maraka, jeste živinička firma „Grading“. Donošenjem aneksa na osnovni ugovor, cijena radova povećana je za blizu pola miliona maraka.

„Na tenderu se pojavi ko je najjeftiniji, bilo je bodovanje po svim uvjetima koji su se tražili. Na nekima sam ja bio, na nekima su bile druge firme. To je najnormalnija stvar. Bilo je slučajeva da se cijena povećavala“, ističe Ismet Softić, direktor firme „Grading“ Živinice.

Taj posao je Softić, saznajemo, dobio zahvaljujući Hodžiću i Mirsadu Kukiću, osuđeniku za privredni kriminal, koji je također koristio nezakonite zatvorske pogodnosti. I sam Softić priznaje da je bio u prijateljskim vezama sa Hodžićem: „Na zimovanju smo se nalazili, recimo on je u jednom objektu, ja sam u drugom, ništa ekskluzivno, ništa posebno“.

Najviše zahvaljujući Kukiću, Hodžić je šest godina vladao tuzlanskim zatvorom. Ni polovinu od jednoipogodišnje kazne Kukić nije izdržao u zatvoru, a upravo Hodžić mu je omogućio da to vrijeme provede na radnoj obavezi u Rudarskom institutu u Tuzli. Slićne privilegije imao je i makro-bos Tasim Kučević, koji se u zatvoru bavio ugostiteljstvom i trgovinom ljudima. Osuđen je zato što je iz tuzlanskog zatvora organizovao prostituciju. Telefonski listing dokaz je da je Hasan Hodžić bio u kontaktu i sa kamatarom Kadrijom Hidanovićem, koji je na Husinu ubio Fehima Alića. Pod istragom Tužilaštva, zbog bliskih veza sa Hodžićem, jeste i Mevludin Babajić, viši inspektor MUP-a TK-a, koji je godinama bio angažiran na fizičkoj obuci zatvorskih stražara. „I protiv njega je donesena naredba o provođenju istrage koja je vezana za pomaganje prilikom nezakonitosti u zapošljavanju, za pomaganje direktoru KPZ-a Hasanu Hodžiću“, objašnjava Arnautović.

Protiv Hodžića je u Tužilaštvu formirano čak sedam predmeta koji se odnose na različite nezakonitosti u radu KPZ-a. Predmet istrage će biti i brojne Hodžićeve višemilionski vrijedne nekretnine i vozni park.

(Omer Hasanović – FTV, Vidiportal.ba)

Komentari

Komentara