Haris Burina, glumac – Andrićev Ćorkan kruna karijere

Spread the love
Menprom

Glumac Haris Burina rođen je 1963. godine u Zenici, gdje se i počeo baviti glumom kao član Dječije scene tadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica.

Reha Centar

Završio je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu – Odsjek Gluma, u klasi profesora Emira Kusturice, kao student druge generacije sarajevske Akademije. Još u toku studija, igrao je u kultnim predstavama Audicija i Tetovirano pozorište, te, na taj način, dao značajan doprinos stvaranju sarajevske Otvorene scene Obala.

Godine 1993. teatarsku karijeru nastavlja u Francuskoj, u kojoj ostaje nekoliko godina. U Toulouseu (Tuluz, Francuska) osniva pozorište Theatre la Fenetre u okviru kojeg je nastao je njegov autorski projekat – predstava Ptice Sarajeva, koja je premijerno izvedena 2001. godine. Predstava je, nakon toga, doživjela oko stotinu repriznih izvođenja i učestvovala na nekoliko značajnih evropskih teatarskih festivala. Svakako, najznačajnije je učešće na Internacionalnom Edinburgh Festival Fringe u Edinburghu (Velika Britanija) na kojem je nagrađena Prvom nagradom Festivala. Predstava Ptice Sarajeva je u martu 2006. godine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, doživjela obnovu u rangu premijere.

U BNP-u Zenica ostvario je slijedeće uloge: Novi siroti mali hrčki, Umišljeni bolesnik, Kralju ipak ne sviđa se gluma, Epitaf D. Delbianco.

Osim u teatru, ostvario je i veliki broj značajnih uloga igrajući na filmu i u TV-serijama. Između ostalih, izdvajaju se uloge na slijedećim filmovima: Nebo iznad krajolika, Nafaka, Dobro uštimani mrtvaci, Prva plata, Go West, Bulevar revolucije, Operacija Cartier, Kuduz, Poltron, Klopka, Otac na službenom putu, kao i uloge u TV-serijama: Tata i zetovi, Crna hronika, Sa 204-272 i Veliki talenat.

Njegov najznačajniji teatarski projekat je monodrama “Ćorkan”, koju je uradio prema motivima pripovijetke Ive Andrića “Ćorkan i Švabica”. Ova monodrama je do sada doživjela 154. izvođenja, a jubilarno 155-to imaće 24.decembra u Tuzli na velikoj sceni BKC-a. 

Karte po cijeni od 15KM (I-X reda) i 10KM(XI – XXVI reda) možete kupiti svakoga dana na biletarnici BKC-a Tuzla i u CD Shopu Sejo&Vili.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara