Hapšenje Radončića je ozbiljan poduhvat za Tužilaštvo BiH

Menprom

Politička analitičarka Ivana Marić u razgovoru za portalRadiosarajevo.ba ocijenila je neočekivanim hapšenje lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića jučer u blizini Sarajeva.

Reha Centar

Kako je kazala, iznenađena je načinom na koji je akcija obavljena. Jer, iskustva govore da su slična hapšenja ranije izvođena pred televizijskim kamerama i objektivima fotoreportera.

”Hapšenje Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i delegata u Domu naroda BiH značajno je iz više razloga. Iako već neko vrijeme kruži priča o mogućnosti hapšenja Radončića zbog ometanja rada pravosuđa, rijetki su oni koji su to ozbiljno shvatili. Ne zato što su uvjereni u njegovu nevinost, koju zasad niko ne spori, već zato što je malo ko vjerovao da će se pravosuđe BiH usuditi okomiti na tako moćnog političara. I do sada smo svjedočili nizu hapšenja nosioca određenih političkih funkcija ali ne političara koji imaju tako veliki utjecaj na politička zbivanja u BiH. Zbog toga je ovaj potez Tužilaštva pokazatelj da više ne postoje nedodirljivi. To je ujedno opomena ostalim moćnicima i može služiti kao preventiva za buduće kriminalne radnje. Međutim, kao što smo navikli na spektakularna hapšenja nosioca bitnih funkcija, isto tako smo navikli i na njihova puštanja na slobodu koja se pokušavaju sakriti od javnosti.”, kazala je Ivana Marić za portal Radiosarajevo.ba.

Naglasila je da iznenađuje način na koji je sve izvedno. Ranije su akcije bile spektakularne, medijske atraktivne…

”Još jedna specifičnost ovog hapšenja je upravo i ta spektakularnost koja je dosad pratila hapšenja političara. Bez obzira na mjesto i vrijeme hapšenja mediji su uvijek bili tu da nam pošalju slike bacanja osumnjičenih na pod, odvođenja pod lisicama i sl. Ovaj put smo ostali uskraćeni tog spektakla iako se hapšenje odvijalo tokom radnog vremena i na radnom mjestu. Bilo bi lijepo čuti da je to zbog promijenjene politike SIPA-a kojom žele zaštititi dostojanstvo osoba koje privode. Ili se ipak radi o iznimci zbog straha od moći Radončića”, dodala je naša sagovornica.

”Za razliku od susjedne Hrvatske u kojoj je mogućnost da ostanete na slobodi nakon što vas USKOK uhapsi ravna čudu, kod nas je čudo ako neko od uhapšenih osoba ostane u zatvoru. Ovo samo govori o nefunkcionalnom pravosuđu koje pokreće postupke i hapsi ljude bez da imaju dovoljno dokaza protiv njih. Nepregledan je niz ovakvih slučajeva i zbog toga su građani izgubili povjerenje u pravosuđe i broje koliko sati će proći prije nego što Radončić bude oslobođen”, ispričala je Ivana Marić za Radiosarajevo.ba.

Marić zaključuje da je hapšenje Radončića ozbiljan poduhvat za Tužilaštvo BiH. Odgovornost je golema, a imidž značajno urušen velikih brojem privođenja i ekspresnih puštanja na slobodu.

”Ne samo da građani nemaju povjerenje u nezavisnost i efikasnost pravosuđa, već taj stav dijele i vodeći političari i nosioci najvažnijih funkcija u BiH. Pa tako smo bili svjedoci da Izetbegović, kao član Predsjedništva BiH izjavi da je pravosuđe podleglo političkim pritiscima. U državama s razvijenom demokratijom ovo bi zahtjevalo ostavku ili njega ili vodećih osoba pravosudnih institucija”, naglasila je Marić za Radiosarajevo.ba i poentirala:

”Tužilaštvo BiH je ovim hapšenjem na sebe navuklo veliku odgovornost. Zbog mnogih dosadašnjih ‘promašenih’ hapšenja njihov imidž je znatno oštećen. Ukoliko ipak uspiju dokazati Radončićevu krivicu time bi djelomično povratili ugled ovoj značajnoj instituciji. Jer čemu hapšenje i nanošenje štete ugledu Radončića ukoliko nemaju dovoljno materijala za dokazivanje krivice. Međutim, ukoliko se i ovaj put pokaže da su se precijenili, to bi mogao biti završni udarac i potpuno uništenje ugleda pravosuđa. U tom slučaju jedini koji bi imao koristi od ovog hapšenja bi bio Radončić čija popularnost bi, nakon takve simbolične pobjede, enormno porasla”, ispričala je za kraj razgovora Ivana Marić.

E. A., Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara