Hajra Ćatić: “Mi ćemo našu borbu nastaviti”

Menprom

Majke  Srebrenice su i ovog 11 og januarskog dana izašle na ulice Tuzle u mirnu protestnu  šetnji od Pinge do Trga žrtava genocida u Srebrenici kao što to čine svakog 11.-og u mjesecu.

Reha Centar

Već skoro dva desetljeća tragaju za istinom  i pravdom, tražeći da se uhapse ljudi koji su počinili ratne zločine u Srebrenici i njenoj okolini u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu.

MAJKE SREBRENICE

I dok svih ovih godina traže hapšenja i procesuiranja onih koji su odgovorni ili su učestvovali u zločinima u i oko Srebrenice, iz ureda SIPE stiže odgovor na vapaje majki da se iz te institucije ukloni ili procesuira Jovan Ilić jedna od osoba koja se dovodi u vezu sa ratnim zločinima u Srebrenici.

Odgovor koji potpisuje Direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Goran Zubac, a u kojem između ostalog stoji:

MAJKE SREBRENICE

Nije Jovan Ilić jedini koji je na visokim državnim pozicijama, ima ih još dodaje Hajra Ćatić .

Nakon 20 godina čekanja, nakon 20 godina borbe za istinu i pravdu neke majke su svjesne da ne mogu ništa promijeniti, ali oni koji su počinili ove zločine trebaju znati da će ih vječno proganjati svi nevino stradali Bošnjaci Podrinja čije porodice traže tako malo , kosti svoje djece, muževa , rodbibine i dostojnu dženazu.

SUMEJA ŽIVINICE

Preživjele Srebreničanke upozorile su još jednom na prespor postupak otrkivanja masovnih stratišta, ekshumacije i identifikacije. Dvije decenije od genocida u Srebrenici će se navršiti 11. jula, a mnoge majke su preminule a da nikada nisu pronašle posmrtne ostatke svojih najdražih.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara