Hag: Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Spread the love
Rental Travel

Tribunal za ratne zločine u Hagu izrekao je prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću. Mladić je, nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor po deset tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici. Ipak, nije osuđen po tački 1, koja je podrazumijevala genocid u šest općina BiH.

Reha Centar

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, na kaznu doživotnog zatvora. Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužiteljstvo, kao i Mladićeva odbrana.

Mladića je optužnica teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, uključujući  i genocid.

General, koji nije prisustvovao samom izricanju presude, jer je prije određivanja kazne, zbog nepoštivanja suda, odstranjen iz sudnice, kriv je po svim tačkama optužnice, osim tačke 1. koja je podrazumijevala počinjenje genocida u šest općina BiH.

Dokazan je udruženi zločinački poduhvat u svim tačkama optužnice.

Sudac Alfons Orie, koji je pročitao presudu, rekao je da je prilikom određivanja kazne uzeta u obzir težina krivičnih djela, s obzirom da je Mladić počinio najteže zločine.

Odbrana se pozvala na više olakšavajućih okolnosti, uključujući Mladićevo zdravstveno stanje, dobar karakter, smanjene mentalne sposobnosti… Međutim, Vijeće je zaključilo da je većina tih faktora, prilikom utvrđivanja kazne, imala malu ili nikakvu težinu.

aktuelno.ba / BHRT

Komentari

Komentara