Gradsko vijeće Grada Tuzla osuđuje organizovano okupljanje fašističkih sljedbenika

Rental Travel

U Višegradu su 14. marta 2015. godine sljedbenici Draže Mihailovića ponovo marširali gradom, sa već prepoznatljivom ikonografijom, zastavama i četničkim uniformama, poručujući tako žrtvama ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i njihovim porodicama, kao i svim neistomišljenicima i antifašistima,  da nisu poželjni na “njihovoj teritoriji”.

Reha Centar

Parada Ravnogorskog pokreta RS organizirana je na dan kada je 1946. godine uhapšen Draža Mihailović, dokazani ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata, kojeg sada retrogradne snage pokušavaju rehabilitirati.

Malobrojni  povratnici u Višegrad  iz godine u godinu trpe ova okupljanja sljedbenika fašističke politike i žive u strahu, razočarani zbog izostanka efikasne reakcije naših zvaničnika i institucija.

Gradsko vijeće Grada Tuzla osuđuje organizovano okupljanje fašističkih sljedbenika i isticanje fašističkih obilježja u gradu Višegradu, jednom od prvih gradova žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu, gradu u kojem su počinjena masovna strijeljanja i progoni civilnog nesprskog stanovništva, prvenstveno Bošnjaka.

Izražava se ozbiljna zabrinutost zbog ignorisanja i indolentnosti međunarodne zajednice prema slobodnom paradiranju fašističkih sljedbenika u četničkim uniformama i sa kokardama i slavljenju i veličanju četničkog generala, jednog od najvećih osuđenih zločinaca Drugog svjetskog rata te traži od međunarodne zajednice da spriječe djelovanje fašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Gradsko vijeće traži od SIPA-e i drugih organa bezbjednosti hitno djelovanje na suzbijanju ugrožavanja sigurnosti građana, osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i drugih povratnika i sprečavanju nacionalne i vjerske mržnje, ne samo u Višegradu nego i u svim drugim bosanskohercegovačkim gradovima gdje ovakve aktivnosti izazivaju strah i uznemirenje u javnosti.

Gradsko vijeće Grada Tuzla upozorava da je krajnje vrijeme da i Bosna i Hercegovina donese Zakon o zabrani neofašističkog djelovanja i organizacija i upotrebe fašističkih i neofašističkih obilježja te će u tom smislu urgirati na realizaciji svoje ranije inicijative za donošenje ovog Zakona kao i na realizaciji inicijative za donošenje Zakona o zabrani poricanja genocida i ratnih zločina.

PREDSJEDAVAJUĆI 

Jozo Nišandžić, prof.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara