Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za gradonačelnika Grada Užice

Spread the love
Rental Travel

U petak, 14.6.2019. godine, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, upriličio je prijem za gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića i pomoćnika gradonačelnika Nemanju Nešića.
„Danas nam je u posjeti delegacija Grada Užice, koju predvodi gradonačelnik Petković, a povod je naša saradnja na projektu iz sredstava IPA, Predpristupne pomoći, odnosno Prekogranične saradnje. Radi se o projektu  Evropske Unije, nosilac projekta je Grad Užice i radi se o zaštiti kulturno istorijskog naslijeđa. Kod nas o potpunoj obnovi Arheloškog sojeničkog parka u okviru Panonike, koji je ujedno i najveći sojenički park na jugu Evrope, dok će u Užicu  sredstva biti uložena u Arheološki park, a mi ćemo prenositi naša iskustva u načinu korištenja našeg Arheološkog parka i kapitalizacije, a u funkciji razvoja turizma, našim kolegama u Užicu. Ovo je dobar primjer dobre saradnje, prekogranične saradnje, te smo se dogovorili i o potpisivanju sporazuma o saradnji. Ja se nadam  da ovo neće biti naš jedini zajednički projekat“, izjavio je gradonačelnik Imamović.

Reha Centar


„Zahvaljujem se na prijemu gradonačelniku Imamoviću i njegovim saradnicima, što su danas domaćini i nama i našoj djeci iz Užica, koja su došla kao i ja da posjetimo vaša Panonska jezera, koja su velika turistička atrakcija šire od našeg regiona. Takođe se radujem što ćemo vaš gradonačelnik i ja potpisati  sporazum o saradnji i što ćemo pokrenuti aktivniju i dinamičniju saradnju između naša dva grada i naših građana. Želim da naglasim da će ovaj projekat Arheološkog naselja, kojeg ćemo mi Užičani početi da gradimo narednih mjeseci zajedno u sklopu projekta međugranične saradnje sa Gradom Tuzlom, biti značajna naša turistička atrakcija, a nama je važno da ćemo imati  iskustvo Tuzle i da će nam Tuzlaci to iskustvo i prenijeti. Sve to će nam znatno pomoći da kvalitetno realizujemo za nas taj važan projekat“, istakao je gradonačelnik Petković.

Grad Užice, u partnerstvu sa Gradom Tuzlom, Opštinom Milići i Umjetničkom školom iz Užica, realizuje projekat “Novi život neolitskog nasiljeđa u prepoznatim područjima od posebnog značaja – NeoLIFE”, čija je ukupna vrijednost oko 600.000 eura. Projekat se sufinansira iznosom od oko 450.000 eura iz EU programa – IPA Prekogranična saradnja Srbija-BiH, dok su ostatak sredstava obezbijedili partneri na projektu. Grad Tuzla će realizovati projektne aktivnosti  na rekonstrukciji Arheološkog parka – Neolitskog sojeničkog naselja u krugu JKP Panonika, u  vrijednosti od oko 190.000 Eura, od čega je vlastito učešće Grada, kroz angažman uposlenika i finansijski doprinos, u vrijednosti od oko 46.000 Eura.

Projekat će biti praćen promotivnom kampanjom i edukacijskim aktivnostima, kako za turističke djelatnike, tako i za najmlađe stanovnike ovog područja.

Komentari

Komentara