Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za eksperte iz Japana

Spread the love
Rental Travel

U ponedjeljak, 28.10.2019. godine, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, upriličio je prijem za delegaciju eksperata iz Japana, koji u Tuzli borave u okviru konferencije GEO-EXPO.  U Gradskoj upravi Tuzle, predvođeni stručnim domaćinom  prof. dr. Sabidom Zekanom, delegacija iz uglednih stručnjaka sa japanskih univerziteta,  prezentirala je gradonačelniku cilj istraživanja kojim se bave na području Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

Cilj posjete je sagledavanje stanja klizišta, razvoj bosansko-hercegovačke metode za istraživanje i stabilizaciju klizišta (BLISM), moguća aplikacija na neki od istraživačkih projekata i sl.  U sklopu projekta postoji i mogućnost  da se  napravi i istraživački projekat za opštine Majevičkog prstena (Tuzla, Kalesija, Sapna, Teočak, Ugljevik, Lopare, Čelić, Brčko i Srebrenik). Član delegacije iz Japana je i profesor Norikazu Shimizu, koji prati slijeganje grada Tuzle satelitskom tehnologijiom, a u sklopu posjete Tuzli,  profesor Shimizu će održati predavanja studentima RGGF-a. Profesor Norikazu Shimizu je potpredsjednik International Society of Rock Mechanics (ISRM) i ugledni naučnik na Yamaguchi University u Japanu. O njegovom statusu najbolje govori državna nagrada za sprječavanje katastrofa, koju mu je  lično uručio japanski premijer Shinzo Abe. Razvio je metodologiju praćenja pomaka površine terena koristeći radarske satelitske snimke. Ova tehnika omogućava mjerenje pomaka bez postavljanja repera ili antena na površini terena. U posjeti gradskoj upravi, osim profesora Shimizua i stručnog domaćina, prisustovalo je još šest profesora sa japanskih univerziteta. Profesor Shimizu je, predstavljajući svoj rad, istakao važnost obavljanja monitoringa, prije svega, za spašavanje ljudskih života, te da  mu je poznato da Grad Tuzla obavlja dobar monitoring terena, kao i da su stručnjaci iz gradskih službi aktivno uključeni u zajednička istraživanja slijeganja terena i sagledavanje stanja klizišta.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi Tuzle, delegacija iz Japana uputila se u obilazak grada, a u sklopu projekta planira obići i Srebrenik, Kalesiju,  Sapnu, Teočak, te Maglaj, Zavidoviće, Žepče i Zenicu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara