Gradonačelnik Imamović: 27. juli jedan je od najznačajnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji

Menprom

U Tuzli obilježena 80. godišnjica od 27. jula 1941. – Dana ustanka naroda i narodnosti u Bosne i Hercegovini, jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine

Reha Centar

U povodu obilježavanja 80 godina od 27.7.1941. godine – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma, Grad Tuzla je u ponedjeljak, 26.7.2021. godine, organizovao program obilježavanja ovog značajnog datuma iz historije Bosne i Hercegovine i Tuzle. Nakon odavanja poštovanje i polaganja vijenaca na spomen obilježja spomenik Josipu Brozu Titu i narodnim herojima, spomenik partizanskim brigadama, spomenik Zlatnim ljiljanima, spomenik poginulim   braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992. – 1995. i na groblje i spomen obilježje civilnim žrtvama rata, na platou kompleksa Slana banja održan je prigodan svečani program. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Jasmin Imamović, predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić  vijećnici, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona,Slađan Ilić, premijer Vlade TK, Kadrija Hodžić i ministri u Vladi TK, članovi Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata, predstavnici udruženja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i drugi gosti.

U svom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, istakao je da je 27. juli jedan od najznačajnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji, te da Grad Tuzla u kontinuitetu njeguje tradiciju antifašizma i glavni je čuvar antifašizma u Bosni i Hercegovini.  “Prije osamdeset godina, građana i narodi BiH su krenuli u ustanak protiv fašizma. Pokazalo se to odlučujućim za cijeli prostor bivše Jugoslavije. Bosna i Hercegovina je presudila u Drugom svjetskom ratu, ovdje su bile sve fašističke ofanzive i ovdje su se vodile sve značajnije bitke. Građani i narodi Bosne i Hercegovine dali su više od bilo koga na prostoru bivše Jugoslavije u pobjedi planete nad Hitlerom, ustašama i četnicima. To bi ova vlast trebala više da koristi”, dodao je gradonačelnik Imamović.

Prisutnima se obratio i Muhamed Čaušević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a, a u umjetničkom dijelu programa učestvovali su sopranistica Vedrana Šimić i orkestar Balsika.

aktuelno.ba 

Komentari

Komentara