Građani MZ Gornja Obodnica ogorčeni na ukidanje javnog prijevoza za ovu mjesnu zajednicu

Menprom

Vijest da je iz Gornje Obodnice ukinut javni prijevoz mještani su dočekali s nevjericom. Naročito sa gradom. I za nekoliko radnika koji imaju sreće da rade ukidanje autobsne linije znači da moraju na posao kretati ujutro u 5 sati, a kući se vraćat znatno kasnije. Posebno je to teško jer se vrijedni domaćini  bave nekim oblikom poljoprivredom nakon posla kako bi osigurali egzistenciju. Sada je sve kopliciranije jer im  treba najmanje dva sata više dnevno za odlazak i povratak na autobus u Breške koje su nekih 5-6 kilometara udaljene.

Reha Centar

A u zimskom periodu autobus saobraća samo do Doknja što je otprilike 10-tak kilometara pješačenja u jednom smjeru. „Ovo je još jedan od načina otežavanja života ovim ljudima. Ionako smo zapostavljeni i zaboravljeni su ovom viješću pogođeni đaci i penzioneri  kojima je autobusni prevoz bio jedini način komunikacije od gradskih vlasti. Pogledajte samo kakav je put. Zimi kad padne snijeg dok je još autobus išao odmah se uspostavlja zimska stanica u Doknju. Službe se sjete tek peti dan doći i očistiti snijeg. Donedavno smo imali i problem sa strujom koji je trajao 10- tak godina. Sto puta smo molili i tek se skoro neko smilovao da to riješi.  Nemaš se kome obratiti i razgovarati. Vlast ne poštuje ove ljude niti pita kako da nam pomogne. I kako da mladi čovjek ovdje ostane. Kako da šalje djecu u školu. Šta da radi ovdje kad osnovne stavri za život nema. Sramota za sve“ rekao je Vinko Pavić.

G.Obodnica

Predsjednik MZ Gornja Obodnica Niko Pejić upoznao je mještane o dopisima i aktivnostima koje su poduzeli zbog ukidanja autobusne linije, ali i ostalih komunalnih problema. „Obratili smo se svima. U razgovoru s direktorom GSP-a dobili smo obećanje da će nešto pokušati napraviti u dogovoru sa Gradom. Mi smo predložili pet linija dnevno koje su potrebne kako bi oni koji rade, đaci i drugi mještani mogli otići do garada i nazad. Očekujemo da Gradsko vijće Tuzla donese odluku kojim će riješiti ovaj problem  bilo kroz subvencije prevoza bilo na neki drugi način. Također očekujemo i sanaciju puta kako bi se saobraćaj mogao lakše odvijati jer je puta zaista u lošem stanju, a i niz je drugih potreba koje mještani traže“ istakao je Pejić.

G.Obodnica

Na kraju sastanka mještani su odlučili da će naredne korake (prosvjedi, građanska neposlušnost) dogovoriti ukoliko nakon sjednice Gradskog vijeća koja je zakazana za 20.1.2016. godine autobusna linija ne bude ponovno uspostavljana.

Mještani Gornje Obodnice

aktuelno.ba

Komentari

Komentara