Gornja Tuzla uzoran domaćin obilježavanja Dana šehida za TK

Menprom

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftijstva tuzlanskog održana je u Gornjoj Tuzli. Ispred Čaršijiske džamije proučen je Jasin pred duše svih onih koji su dali svoj život u odbrani Bosne i Hercegovine a nakon toga i Fatiha na platou Šehidske česme.

Reha Centar

DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA DSC_0027_9935 DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA

Prisutnim vjernicima i gostima obratio se Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je u svom kratkom obraćanju naglasio da je ovo dan sjećanja na sve one koji su branili i odbranili dostojanstvo i čast svakog poštenog građanina ove zemlje i da su na putu borbe za istinu i pravdu  dali svoje živote, te da se svakog dana a ovog drugog ramazanskog posebno, trebamo sjećati i prisjećati upravo naših šehida.

DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA

Pomoćnik Muftije tuzlanskog Sead ef Seljubac govorio je o Danu šehida kao jednom od značajnih datuma iz tradicije i običaja Bošnjaka.

A upravo njegovanje te tradicije i običaja na naše bosanske šehide bio je jedan od razloga zašto je ove godine Medžlis Islamske zajednice Gornja Tuzla izabran za mjesto centralne manifestacije za Tuzlanski kanton:

Salih ef Jusić je u svom kratkom obraćanju okupljenim vjernicima rekao kako je ovo dan koji se mora pamtiti obilježavati i stalno svjedočiti i potvrđivati značaj onih koji su dali svoje živote za odbranu naše domovine.

SALIH EF JUSIĆ

On je još dodao da se ovaj dan u Gornjoj Tuzli njeguje i čuva sa posebnom pažnjom i sa neizmjernim poštovanjem prema bosanskim šehidima, moleći Allaha dž š.da im podari obećani Džennet.

Dan šehida je dan sjećanja na hrabre podvige u odbrani Bosne i Hercegovine boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo, podsjetio je još domaćin ovog skupa glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla Salih ef. Jusić:

DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. Godine i jedan je od značajnih datuma u kalendaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Poruka i amanet koji su nam šehidi ostavili širom naše domovine jeste da budemo dostojni žrtve i onoga što su oni bili. Oni su živjeli za ovo što mi danas imamo – za slobodu, za mir, za domovinu, za šehadet, za bajram koji muslimani u BiH danas mogu slobodno i dostojanstveno obilježavati.

DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA

DAN ŠEHIDA GORNJA TUZLA

Prema islamskom vjerovanju, šehidi su muslimanski vjernici koji poginu braneći svoj imetak, vjeru, život, zemlju i porodicu.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara