Gornja Tuzla u duhu noći Lejletul kadr FOTO

Spread the love
Rental Travel

U svim džamijama na području Medžlisa islamske zajednice Tuzla, ali i cijele BiH. sinoć su poslije teravih-namaza,organizovani prigodni programi u povodu najodabranije noći Lejletul- kadr.

Reha Centar

GALERIJA SLIKA GORNJA TUZLA OVDJE

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poručio je u svom obraćanju vjernicima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kako večeras “svjedočimo rijetkoj noći u našim životima, odabranoj noći Lejletul-kadr”, kada je na srce vjerovjesnika Muhammeda objavljena riječ “da nas pozove na pravi put i da nas spasi džehennemske vatre”.

“Večeras je mir među vjernicima, među muslimanima i muslimankama sve dok se zora ne pojavi. Allah nam je poslao poslanika da nam dostavi Njegovu riječ, da usavrši moral kod ljudi, da poveže naša srca, da budemo zajednica koja će naređivati dobro, a odvraćati od zla”, rekao je reis Kavazović.

On je rekao da je večerašnja noć veličanstvena noć za sve ljude ne samo za muslimane. Kavazović je dodao i da je najveća blagodat koju čovjek može imati znanje.

“Ovo je noć u kojoj Allah prima dove. Vi znate u kakvom je halu naš narod. Večeras svjedočimo bezdušnosti i zlu koje vidimo nad našom braćom i našim sestrama u Palestini, Iraku, Siriji, Egiptu, Libiji, Jemenu, Afganistanu, u Burmi. Braćo i sestre, pozovimo u pomoć Onoga koji pomoć ne odbija, Allaha, dž.š., da ujedini srca muslimana da prestanu ove podjele među nama, da se braća i sestre na jednom mjestu okupe i da pomognemo općenito ljudima ma gdje im se zulum činio, bili oni muslimani ili nemuslimani”, rekao je reis Kavazović.

Naša novinarska ekipa boravila je u Hadži Iskender džamiji u Gornjoj Tuzli, gdje je u prisustvu velikog broja vjernika, posebno mladih, dostojanstveno obilježena ova blagoslovljena noć.

Prigodne vazove održali su i glavni imam Medžlisa IZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić te Admir ef. Imamović.

SALIH EF JUSIĆ

Noć Lejletul-kadr obilježena je na devet lokacija, stalnih džemata, na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka. Posebno svečano bilo je u džamiji u naselju Gornji Šeher gdje su se okupljenim vjernicima na mevludskom programu nakon teravih-namaza pridružili vjernici iz obližnjih džamija.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muris ef. Spahić okupljenim vjernicima govorio je o značaju Lejletul-kadr koja je, prema vjerovanju muslimana, noć vrednija od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći.

LEJLETUL- KADR

LEJLETUL- KADR

 

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara