Godinu dana nakon izbora nejasno kako će izgledati novi sastav Vlade F BiH

Rental Travel

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na jučer održanoj sjednici udarilo je i finalni pečat priči o koaliciji sa strankom Fahrudina Radončića – Savez za bolju budućnost (SBB).

Reha Centar

Kako je nakon sjednice kazao čelnik SDA Bakir Izetbegović, nastavit će se dogovori s Radončićem oko ulaska SBB-a u vlast, čime bi se trebala “uzdići” nova Vlada u Federaciji Bosne i Hercegovine.

No, niko još ne želi otvoreno govoriti o tome kako će se raspodijeliti pozicije, iako je logično očekivati da će Demokratska fronta (DF) ovim dogovorom i formalno otići u opoziciju – možda i na drugim nivoima osim FBiH.

Radončić, na posljednjem sastanku s Izetbegovićem, nije imao posebne uvjete za ulazak u koaliciju osim što je tražio da u vlast uđu u kapacitetu koji im daje izborni rezultat, što je za SDA bilo potpuno prihvatljivo.

“Milan Dunović neće praviti problem pri formiranju nove parlamentarne većine i to smo jasno rekli. Jedino neće podržati ako u novom prijedlogu bude neko iz SNSD-a”, ističe Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Prvi korak u novom političkom partnerstvu u BiH, bit će to što će SBB podržati rebalans federalnog budžeta.

Što se tiče raspodjele resora u FBiH, u računici se ne smiju zaboraviti i dvije stranke s kojima SDA od ranije ima načelni dogovor o saradnji. Riječ je o Stranci za BiH i (A-SDA). Jedna od najizglednijih opcija bila bi da SBB dobije dvije pozicije, a druge dvije stranke po jedno ministarsko mjesto.

No, ovdje se vraćamo na Radončićevu izjavu o ulasku u vlast „u kapacitetu koji im daje izborni rezultat“. Kako je SBB imala jako sličan izborni rezultat DF-u, za očekivati je da traže sve četiri pozicije koje je imao DF, što vodi SDA u jednu vrlu zanimljivu poziciju.

Mediji spekuliraju da lider SBiH Amer Jerlagić već ima potvrdu da je „njegovo“ Ministarstvo za energetiku i rudarstvo, a izvori iz A-SDA spominju resor trgovine, što znači da bi u SBB-u mogli dobiti Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo za okoliš i turizam.

Da li će nakon ovog uslijediti i razmještanja na nivoima države i kantona, ostaje da se vidi.

Hrvatska demokratska zajednica BiH, partner SDA, otvoreno je rekla da bi u Vijeću ministara umjesto Saveza za promjene radije vidjeli Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Ipak, SDA zasad ne želi pristati na ovakav dogovor, ali treba podsjetiti da su prije nešto više od mjesec dana bili ljuti neprijatelji sa SBB-om, pa je u narednom periodu sve moguće.

Trenutno je tek jasno da je godinu dana nakon izbora nejasno kako će izgledati novi sastav Vlade Federacije, sutra možda i Vijeća ministara, pa onda i kantonalnih skupština.

L.R, Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: