Fudbal kao jedan od najunosnijih biznisa na svijetu: Deset najvećih transfera u historiji

Menprom

Fudbal je davno postao jedan od najunosnijih biznisa na svijetu, pa je samim tim i logično da se u fudbalu vrti mnogo novca. Cifre koje klubovi potroše za transfere zaista su enormne. Potpisuju se basnoslovni ugovori sa sponzorima, a novci koje klubovi dobiju od TV prava potpuno u suludi. To se prije svega odnosi na klubove u engleskom Premiershipu, aEnglezi će naredne sezone potpuno zagorčati život svima.

Reha Centar

Članovi engleskog Premiershipa potpisali su novi trogodišnji ugovor o TV pravima, koji će početi teći od naredne sezone. Ugovor je vrijedan pomalo nevjerovatnih devet milijardi eura, što znači da će klubovi godišnje podijeliti tri milijarde eura. Tako će naredne sezone svaki klub od TV prava imati oko 150 miliona eura na raspolaganju, što su bez ikakve sumnje novci od kojih vam se zavrti u glavi.

Zbog sve većeg upliva novca u fudbal i klubove porasle su i cijene fudbalera, pa se tako tokom prelaznih rokova troše desetine miliona eura. Upravo zbog novih ugovora svijet strahuje da će Englezi narednog ljeta oboriti sve rekorde kada su visine obeštećenja u pitanju.

Apsolutni rekorder trenutno je Gareth Bale. Za njega je Real Madrid platio Tottenhamu nevjerovatnih 86 miliona funti. Drugo mjesto također drži madridski Real. Za Cristiana Ronalda, Manchester Unitedu platili su 80 miliona funti. Slijedi Luis Suarez, kojeg je Barcelona platila 75 miliona funti… U našoj fotogaleriji pogledajte kojih je to deset najvećih transfera u historiji fudbala.

aktuelno.ba – Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara