Formiranje vlasti na nivou Federacije BiH: Izvjesno je samo da je sve neizvjesno.

Spread the love
Rental Travel

Analitičari smatraju da uspostavljanje vlasti u BiH mogu blokirati, kako lijevi blok, tako i stranke desnog centra ili desnice. Ko će i na koji način blokirati uspostavu vlasti, smatraju, zavisi od toga da li će CIK pri formiranju Doma naroda Federacije BiH koristiti popis iz 1991. ili onaj iz 2013. godine.

Reha Centar

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i lijevi blok koji još čine Demokratska fronta i Naša stranka, jučer su obznanili da su spremni blokirati sve procese u zemlji ukoliko se bude prekrajala BiH na nezakonit način. Naime, ove stranke smatraju da je za popunjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta, o čemu odlučuje CIK, jedini relevantan popis stanovništva za raspodjelu mandata onaj iz 1991. godine.

U Institutu za balkanske i bliskoistočne studije iz Ljubljane IFIMES smatraju da sada svako u BiH može blokirati uspostavu vlasti, naročito SDP, tim prije jer će većinu delegata Srba u Domu naroda činiti članovi SDP-a.

“Međutim, do blokade ne bi trebalo da dođe i ja vjerujem da će biti pronađen konsenzus kako bi bili provedeni rezultati izbora”, navodi direktor Instituta Zijad Bećirović.

Urednica portala Indeks.ba Edina Latif navodi da koji god popis stanovništva bude uzet, onaj iz 1991. ili posljednji proveden 2013. godine doći će do blokade vlasti.

“Svi su najavili, i lijevo i desno orjentirane stranke, da će se žaliti Apelacionom odjelu suda BiH. Centralna izborna komisija je najavila da će donijeti Pravilnik čime se stavlja u ulogu zakonodavca, što nije u redu. Ali šta god bude urađeno biće na štetu građana”, kaže Latif.

Hoće li CIK prekršiti pravilo 1-1-1?

Analitičar Srećko Latal ipak smatra da je rano govoriti o tome da li SDP može blokirati uspostavu vlasti, jer nije jasno koji će od dva, kako kaže, bošnjačka bloka formirati vlast, stranke okupljene oko SDA ili one oko SDP-a.

U SDP–u tvrde da niko pa ni CIK nema pravo prekrajati ustavno ustrojstvo BiH i kršiti Dejtonski mirovni sporazum u kojem BiH nije podijeljena na tri etničke države.

“CIK namjerava donijeti odluku kojom bi bilo prekršeno prekršilo pravilo 1-1-1 i kojom bi se kao osnova koristio popis iz 2013. godine. To ide direktno protiv tumačenja OHR-a i Venecijanske komisije”, izjavio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Pred početak vruće političke jeseni u BiH izgleda da je jasno da će vlast u nekoliko kantona formirati SDP i parneri, dok će u ostalima to učiniti SDA, HDZ i stranke koje privole da im daju podršku.

Što se drugih nivoa tiče, izvjesno je samo da je sve neizvjesno.

aktuelno.ba/bhrt.ba

Komentari

Komentara