Fondacija “Crni Labud” obilježila dan pogibije Heroja i Zlatnog Ljiljana Senada-Mehdina Hodžića – Crnog Labuda

Spread the love
Rental Travel

Fondacija “Crni Labud, Narodni heroj Senad-Mehdin Hodžić”, organizator i ekskluzivni nosioc prava na obilježavanje 22.godišnjice pogibije Senada-Mehdina Hodžića, Heroja oslobodilačko-odbrambenog rata, Zlatnog Ljiljana i posthumnog Brigadnog Generala Armije BiH.

Reha Centar

Mehdin Hodžić, rođen je 15.oktobra, 1957.godine u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završava u Šićkom Brodu, potom Srednju mašinsku školu, te Višu pedagošku akademiju u Tuzli. Na području Dalmacije 80-ih godina radi kao inspektor u policiji i uporedo nastavlja školovanje na DIF-u u Sarajevu.

DSC_0010

crni labud

Senad-Mehdin Hodžić, mladi vizionar i strateg, 1991.godine dolazi u BiH i uključuje se u organizaciju otpora agresiji, te uz pomoć bliskih prijatelja i patriota, znajući za ono što se sprema u BiH, odlučuje da pripremi narod za odbranu od agresora.

Kraj ‘91 te početak ‘92 godine provodi u organizaciji i naoružavanju naroda i jedinica buduće Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine, te od februara ‘92 godine aktivno radi na pripremi i organizaciji odbrane od agresije u sjeverosistočnoj Bosni.

Učestvuje na odbrani Kule Grada u Zvorniku, dajući primjer kako Bosnu treba na Drini braniti.

crni labud

Tokom organizacije otpora imao je nerazumijevanje tadašnjih političkih struktura, ali ga to nije zaustavilo u odbrani i krajnjoj svrsi i cilju opstojnosti jedinstvene i slobodne BiH, kao države svih građana i nacija.

10.maja, 1992.godine na širem području tadašnje zvorničke općine predvodi suborce u odbrani od ofanzive agresora, koji je bio tehnički i ljudstvom višestruko bolje opremljen, te gubi svoj život u herojskom činu odbrane svoje domovine, jedne i jedine Bosne i Hercegovine sa svojim slabo opremljenim, malobrojnim i skoro golorukim suborcima u odnosu na agresorsku silu.

DSC_0024

 

Nakon pogibije svog Komadanta, preživjeli suborci i zamjenici se prestrojavaju i odlučuju da sa još većim otporom agresiji nastave odbranu i oslobađanje teritorije Bosne i Hercegovine, te se osnivaju nove jedinice od kojih jedna elitna dobiva ime po svom Komadantu.

Senad-Mehdin Hodžić posthumno je odlikovan i nositelj je ordena Heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, Zlatnog Ljiljana, kao i činom Brigadnog Generala Armije BiH.

Ime “Crni Labud” dobiva kao nadimak od svojih boraca, a nakon rata njegovo ime i dalje živi u Fondaciji “Crni Labud, Senad-Mehdin Hodžić”, koja ponosno nosi njegovo ime, te štiti lik i djelo legendarnog i hrabrog Komadanta Senada – Crnog Labuda.

crni labud

Volio je svoju državu, svoj narod i ideale, koji su univerzalni, kao što su sloboda, prijateljstvo, plemenitost, hrabrost, duhovitost, i iz te ljubavi vjerujući u budućnost mladih naraštaja u Bosni i Hercegovini polaže i svoj život na ovaj datum, prije 22.godine.

Obilježavanje ovog značajnog datuma za historiju Bosne i Hercegovine odvijalo se 10. i 11. maja na “Slanoj Banji”, kod spomenika poginulim borcima i šehidima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i Spomen obilježja Herojima oslobodilačko-odbrambenog rata, 1992-1995 u Tuzli, te poslije na mezarju “Hemlijaši”, Memići, općina Kalesija, gdje je ukopan Senad-Mehdin Hodžić.

DSC_0060

DSC_0061

Manifestacija obilježavanja se nastavila i narednog dana, 11.maja, 2014.godine, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Spomenik poginulim borcima i šehidima u Mjesnoj zajednic Šićki Brod, Tuzla.

25.maja, 2014.godine, Fondacija “Crni Labud Senad-Mehdin Hodžić”, planira organizaciju Okruglog stola, na temu “Lik i djelo Narodnog heroja Senada.Mehdina Hodžića”, o kojem će javnost biti blagovremeno obaviještena.

DSC_0271

DSC_0317

 

 GALERIJA

(Fondacija “Crni Labud Narodni heroj Senad-Mehdin Hodžić”/Aktuelno.ba/Foto – Faruk Imamović)

 

Komentari

Komentara